Kaasu ja öljy määräävät Norjassa

Oslon pörssiin sijoittavat etf:t ovat poikkeuksellisen painottuneita yhteen toimialaan.

Hortense Bioy, CFA 03.12.2010
Facebook Twitter LinkedIn

Oslon pörssiin sijoittamisen voi aloittaa DnB NOR OBX –rahastosta tai sen hieman vähemmän likvidistä kilpailijasta XACT OBX:stä. Molemmat seuraavat pörssin 25 kaupatuimmin osakkeen kurssikehitystä.

OBX-indeksi on huomattavan keskittynyt. 46 prosenttia markkina-arvosta koostuu öljy- ja kaasuyhtiöistä. Maailman suurin offshore-öljy- ja kaasutuottaja Statoil muodostaa peräti 25 prosentista markkina-arvosta. Norja-sijoituksen tuotto riippuu siten pitkälti öljyn ja kaasun hinnoista.

Kaksi muuta suuryhtiötä, teleyhtiö Telenor ja pankki DnB NOR, ottavat yhteensä neljänneksen indeksin painosta. Oslon pörssi-indeksi onkin yksi Euroopan keskittyneimmistä. Sijoittajan täytyykin tarkkailla yksittäisten osakkeiden riskiä tarkemmin kuin monilla muilla markkinoilla. Norjan valtio omistaa merkittävän osan Statoilista, DnB NORista, Norsk Hydrosta sekä Telenorista.

Norjassa suositaan Ruotsin tavoin vivutettuja ja käänteisiä etf-rahastoja. Eniten pääomaa on kertynyt XACT Derivative Bull -rahastoon. Se tuo sijoittajalle kaksi kertaa Oslon pörssin päivätuoton. Käänteinen tuottoprofiili päivätasolla on XACT Derivative Bear -rahastolla. Nämä kaksi etf:ää ovat Olson pörssin vaihdetuimpia. DnB NOR tarjoaa kilpailevia etf:iä, jotka ovat vähemmän likvidejä, mutta hallinnointikustannuksiltaan samaa tasoa.

ETF Norway

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Hortense Bioy, CFA

Hortense Bioy, CFA  is global head of sustainability research at Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja