Suomen Awards-voittajat 2022

Aktialle kaksi ykkössijaa rahastotalojen kisassa, laaja kirjo rahastovoittajissa.

Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar on julkistanut Awards-palkintojen voittajat vuodelle 2022. Perusteena rahastojen sarjoissa oli yhden, kolmen ja viiden vuoden tuotto sekä kolmen ja viiden vuoden riski suhteessa Morningstar-luokkaan. Mukana ovat rahastosarjat, jotka ovat saatavilla suomalaisille piensijoittajille. 

Yhdistelmärahastot: BlackRock ESG Multi-Asset

Rahasto muutettiin vuoden 2019 alussa joustavasta yhdistelmärahastosta vastuullisuutta korostavaksi. Salkussa painottuvat vastuulliset osakkeet ja korkopaperit. Lisäksi rahasto sijoittaa mm. infrastruktuurirahastoihin hakien myös vaikuttavuutta. Tuotto suhteessa rahastoluokkaan on ollut erittäin hyvä. Salkunhoitajat Jason Byrom ja Colin McKenzie ottivat vastuun vuonna 2018. Rahaston Mornigstar Analyst Rating on Neutral.

Korkorahastot: Elite Alfred Berg Korko

Vuodesta 2016 Sami Eriksson vetämä rahasto sijoittaa laajasti korkomarkkinoiden eri osa-alueille ja kuuluu Morningstar-luokkaan "korko pitkä yhdistelmä, euro". Viimeisen viiden vuoden aikana vain kalenterivuosi 2018 meni heikosti, muina vuosina rahasto ylsi luokkansa parhaaseen neljännekseen.

Suomi-osakkeet: Evli Suomi Pienyhtiöt

Janne Kujala on ollut rahaston puikoissa peräti vuodesta 2004. Vuonna 2021 rahasto ylsi jälleen Suomi-rahastojen parhaimmistoon. Suurimmat tuoton toi Qt Group, mutta rahaston isoimmista sijoituksista myös mm. Marimekko menestyi hyvin. Teollisuus- ja kulutusyhtiöiden osakkeet ovat salkun suurimpia.

Pohjoismaat-osakkeet: SEB Nordic Equity

Suomalainen Tommi Saukkoriipi on hoitanut rahastosalkkuja Tukholmassa jo vuodesta 1999 ja siirtyi 2011 vetämään SEB:n Pohjoismaat-rahastoa. Vuoden 2021 tuotto oli 32,4 %, peräti 8,3 prosenttiyksikköä yli rahastoluokan keskiarvon. Novo Nordisk oli salkun eniten tuottoa kerryttänyt osake 2021.

Eurooppa-osakkeet: Principal European Equity

Yhdysvaltalaisen Principalin päämaja on Des Moinessa Yhdysvalloissa. Salkunjoitajat Juliet Cohn (Lontoo) ja Paul H. Blankenhagen (Des Moines) ovat olleet tehtävässän useita vuosia, Cohn peräti vuodesta 2004. Rahaston painopiste on hieman kasvuosakkeiden puolella, mutta salkku ei poikkea painotuksiltaan voimakkaasti indeksistä. Silti osakevalinta on tuottanut peräti 1,9% alfaa eli riskikorjattua ylituottoa viimeisen kymmenen vuoden periodilla vuositasolla.

Maailma osakkeet: Swedbank Robur Transition Global

Rahasto on tuottanut erittäin hyvin rahastoluokkaansa nähden viimeisen viiden vuoden periodilla. Sektoreista teknologia ja teollisuusosakkeet olivat ylipainossa tammikuun lopussa 2022.

RAHASTOTALOT

Rahastotalot osakkeet: Odin

Norjalainen Odin on ollut pitkään tunnettu myös Suomessa. Odin Finland oli yksi 2000-luvun ensimmäisen vuosikymmenen menestyjiä. Sittemmin yhtiö on tehnyt joitakin justeerauksia sijoitusproresseihinsa ja salkunhoitajat ovat jonkin verran vaihtuneet alkuaikojen nimistä. Tuloksena on ollut paras riskikorjattu viiden viimeisen vuoden tuotto osaketaloista.

Rahastotalot korot ja kokonaisvalikoima: Aktia

Aktia voittaa jälleen Suomen Awardseissa, tällä kertaa korkotalojen sarjassa sekä koko valikoiman sarjassa (”Overall”). Myös Aktia on kokenut muutoksia ostettuaan Taalerin varainhoitotoiminnan vuonna 2021. Lisäksi joitakin salkunhoitajia on lähtenyt liechtensteinilaiseen LGT:hen ja Schrodersille. Mutta numerot eivät valehtele – valikoiman riskikorjattu tuotto on kokonaisuutena paras Suomessa ajanjaksolla 2017-2021 molemmissa sarjoissa.

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja