Osakerahastojen Q1: Tappiolla kaikki tyyni

Osakemarkkinat rytisivät alas vauhdilla, joka teki puolustautumisen erittäin vaikeaksi. Salkunhoitajat ovatkin tyypillisesti tehneet vain pieniä liikkeitä.

Facebook Twitter LinkedIn

Euroopassa toimiville osakerahastoille vuoden 2020 ensimmäinen neljännes oli todella vaikea, kun covid-19-koronavirus ja öljyn hinnan pudotus heiluttivat markkinoita. Kehittyneiden maiden Morningstar-osakeindeksi putosi 20 prosenttia ja kehittyvät maat vieläkin enemmän (23%). Kun indekseiden tappiot olivat tätä luokkaa, oli lähes mahdotonta selvitä tammi-maaliskuusta plussalla.

Keskeiset rahastojen tuottoeroja selittävät tekijät Q1:ltä:

*Arvo-osakkeiden vaikeat vuodet jatkuivat markkinarytinässä, mikä jatkaa pitkäaikaista trendiä. Laatuosakkeet ja matalan volatiliteetin yhtiöt pärjäsivät paremmin kuin osakkeet keskimäärin.

*Aasiassa osakkeiden hinnat putosivat vähemmän. Kiina ja Japani löivät USA:n joka taas menetti arvoaan Eurooppaa vähemmän.

*Käteisen suuri osuus on osakerahastoissa harvinaista, mutta se olisi ollut avuksi.

Morningstarin analyytikot ovat keskustelleet lukuisten salkunhoitajien kanssa viime viikkojen aikana. Salkunhoitajat eivät tyypillisesti ole tehneet merkittäviä muutoksia salkkuihinsa helmi-maaliskuussa kurssien rytistessä alas. Monet keskittyvät varmistamaan omistamiensa yhtiöiden taseen kestävyyden, jos taantuma venyy.

Morningstarin rahastoanalyytikoiden "Coronavirus Crisis: All Down, but Value Hit Hardest" on saatavissa ammattisijoittajien Direct-palvelussa tilaajille.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja