Suomi-rahastojen joukko muuttaa muotoaan

OP:n Suomi yhdistää kolme aiempaa rahastoa yli miljardin kokoiseksi jättiläiseksi.

Facebook Twitter LinkedIn

OP on yhdistänyt kolme aiempaa rahastoa yhdeksi jättimäiseksi OP-Suomi-rahastoksi. Kimppaan pistettiin indeksiä verraten lähellä viistänyt OP-Delta, hieman aktiivisemmin sijoittanut erikoissijoitusrahasto OP-Focus sekä arvostrategiaa käyttänyt OP-Suomi Arvo.

Näistä kolmesta OP-Suomi Arvo on pärjännyt viime vuosina parhaiten, ja OP yhdistikin kaksi muuta rahastoa siihen. Näin yhdistetyn rahaston mennyt tuotto ja Morningstar-tähdet näyttävät mahdollisimman hyviltä. Rahasto kuitenkin sijoittaa jatkossa ilman tyylipainotusta.

Kooltaan uusi rahasto on ennenkuulumattoman suuri, yli miljardi euroa. OP-Delta kävi suurimmillaan noin 840 miljoonassa eurossa. Sitä suurempaa Helsingin pörssiin keskittynyttä rahastoa ei ole nähty.

Rahaston palkkioksi on asetettu 1,6 prosenttia, alempi kuin Deltalla ja Focuksella oli. 1,6 % on kuitenkin Suomen markkinoiden keskitasoa, kun taas OP:n aiempi hinnoittelu oli keskiarvoa korkeampi.

Voi toki kysyä, eikö suurimman rahaston pitäisi olla muita halvempi, kun sillä on takanaan tuntuvia mittakaavaetuja. Esimerkiksi Yhdysvalloissa rahastojen palkkiot alenevat tyypillisesti koon kasvaessa.

Nordean pienyhtiörahasto menettäjänä
Suomi-osakerahastot ovat paljon otsikoissa, koska niiden omistamat yhtiöt ovat lehtien lukijoille tuttuja. Piensijoittajalle Suomi-rahastot ovat kuitenkin mielekkäitä sijoituskohteita lähinnä pienempinä osin asalkkua. Suomi vastaa 1-2 prosenttia maailman pörssipääomasta, joten mielekkäämpää piensijoittajalle on hajauttaa varojaan globaalisti rahaston kautta.

Näin suomalaiset näyttävät tekevänkin. Suomi-rahastot eivät ole kasvualue. Viimeisen viiden vuoden aikana Suomi-sijoitusrahastoista on lähtenyt enemmän rahaa pois kuin tullut sisään. Viimeiden vuoden aikana uutta rahaa on saanut lähinnä suuremmilla summilla sijoittavien Nordea Pro Suomi, noin 350 miljoonaa euroa, kun taas tavallisen kansan Nordea Suomi on menettänyt 266 miljoonaa euroa vuoden aikana, kertovat Morningstarin arviot nettomerkinnöistä.

Yhdistymiset
Kun Suomi-rahastot eivät ole erityisen vahvassa kasvussa, yhdistymisiä niissä tapahtuu vuosittain. Viimeisen kymmenen vuoden aikana seuraavat Suomi-rahastot ovat yhdistyneet muihin tai pistetty nippuun. Tahti näyttää kiihtyneen viime vuosina jälleen.

2008:
XACT OMXH25 ETF.
Handelsbanken yritti tuoda Seligson & Co:n etf-rahastolle kilpailijan, mutta jätti hankkeen sikseen alle kahdessa vuodessa.

OP-Suomi Indeksi. Harva muistaa, mutta OP:llä oli Suomeen sijoittava indeksirahasto, joka kuitenkin yhdistettiin Deltaan finanssikriisin kynnyksellä.

eQ Suomi Pienyhtiöt. Kutistui pieneksi ja yhdistettiin eQ Suomiliigaan kolmen vuoden jälkeen.

Lisäksi 2008 lakkautettiin islantilaisen Kaupthing-pankin Suomi-rahasto.

2009:
Nordea Fennia, Nordea-1 Finnish Equity.
 Nordea yhdisti hieman erilaisella strategialla sijoittaneen Fennian Suomi-rahastoon. Samana vuonna likvidoitiin Luxemburgiin rekisteröity yhtiön Suomi-rahasto.

2012:
Visio Finland 140/40. Tämä osittaista long-short-strategiaa käyttänyt rahasto yhdistyi vain kahden vuoden jälkeen Visio Allocator -rahastoon.

2013:
eQ Suomiliiga. Sijoittaja ja sijoituskirjailija Seppo Saarion sijoitusstrategiaa käyttänyt rahasto liitettiin eQ Suomi -rahastoon.

2014:
Taaleritehdas Hansa.
Likvidoitiin.

Handelsbanken Suomi. Yhtiö siirsi rahastonsa Ruotsiin.

2015:
Alfred Berg Small Cap. Nyttemmin Elitelle myyty Alfred Berg menetti pääomaa rahastoistaan pitkään. Suomi-pienyhtiörahaston sijoitukset eivät luistaneet, ja 17-vuotias rahasto yhdistyi Alfred Berg Suomi Fokus -rahastoon.

Nordea Suomi 130/30. Osittaista long-short-strategiaa käyttänyt rahasto ei koskaan lunastanut sille asetettuja odotuksia.

SEB Finland Momentum. Myöskään SEB ei saanut vakaiden osinko-osakkeiden markkinassa vivuttavaa rahastoaan enää lentämään, ja Momentumin 18-vuotias tarina päättyi osaksi SEB Finlandiaa.

Ålandsbanken Finland Value. Kolmaskin pitkäikäinen rahasto, 18-vuotias arvostrategiaa käyttänyt Ålandsbankenin tuote pistettiin osaksi yhtiön pohjoismaista rahastoa.

2016:
Finlandia Suomi.
Yhdistyi Laatuyhtiöt-rahastoon.

2017:
OP Delta ja Fokus osaksi Suomi Arvoa.

Front Suomi. Likvidoitiin.

Danske Invest Suomi Osinko. Yhdistettiin Osinko Plus -rahastoon, aiemmalta nimeltään Arvo Finland Value.

Facebook Twitter LinkedIn

Artikkelissa mainitut sijoitukset

Sijoituskohteen nimiHintaMuutos (%)Morningstar rating
Nordea Finnish Stars A Growth3,49 EUR-1,03Rating
Nordea Pro Suomi K EUR143,23 EUR-1,77Rating
OP-Suomi A397,10 EUR-0,90Rating

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja