Huono ajoitus maksaa sijoittajille

Morningstarin tuore tutkimus kartoittaa eurooppalaisten sijoittajien saamia tuottoja ja vertaa niitä rahastojen raporteissa näkyviin lukuihin. Kuilu on volatiileissä rahastoissa merkittävän kokoinen.

Facebook Twitter LinkedIn

Eurooppalaiset sijoittajat häviävät säännönmukaisesti sijoitustuotoissa rahastojensa ilmoittamille tuotoille. Ero selittyy ajoituksella, joka on tyypillisesti sijoittajilla huonompi kuin jos rahoja pidettäisiin rahastossa eikä kaupiteltaisi edes takaisin.

Tutkimuksen perusteella eurooppalaisten menetykset ovat viimeisen viiden vuoden ajalta 0,34 prosenttiyksikköä vuositasolla. Omaisuusluokista suurin ajoitustappio syntyi vaihtoehtoisissa rahastoissa.

Mind The Gap Europe results

Kaikkein vaikeinta sijoittajille oli rahastoissa, joiden tuotot heiluvat voimakkaasti, kuten sektorirahastoissa (1,05 prosenttiyksikköä) ja yksittäisten kehittyvien maiden osakerahastoissa (1,38 prosenttiyksikköä).

Tulokset ovat samansuuntaisia kuin Yhdysvalloissa, joissa Morningstarin on tutkinut sijoittajien saamien tuottojen ja rahastojen raporteissaan ilmoittamien tuottojen erotusta säännöllisesti vuodesta 2005.

Raportin "Mind the Gap 2016—Europe: the Effects of Behaviour on European Fund Investors’ Returns" on laatinut tämän kirjoittaja.

Sijoittajien saama tuotto (investor return) lasketaan ottamalla huomioon rahastojen ostot ja myynnit. Luku kertoo yhdelle eurolle saadun tuoton kullakin tarkastelukaudella. Jos sijoituksia on lisätty tai poistettu juuri väärään aikaan, syntyy kuoppa rahaston sijoittajien saaman tuoton ja raporteissa näkyvän tuoton välille.

Raporttien tuotto lasketaan selvittämällä, miten tarkastelujakson alussa rahastoon sijoitettu summa on tuottanut.

Merkittävä havainto oli, että indeksiosakerahastoissa sijoittajat ovat itse asiassa saaneet ajoituksesta pientä voittoa suhteessa raportoituihin tuottoihin.

Tutkimuksen voi ladata tästä linkistä.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja