Autopilotti on sijoittajan ystävä

Toimintojen automatisointi helpottaa vähentämään tunteita sijoittamisessa. Olemme heikkotahtoisia. Hyvä sijoittaja myöntää sen.

Don Phillips 26.08.2016
Facebook Twitter LinkedIn

Yksittäisellä sijoittajalla ei ole koskaan ollut asiat näin hyvin. On valinnanvaraa, kustannukset ovat alentuneet, ja suojautumismahdollisuuksia on monenlaisia. Näin on erityisesti Yhdysvalloissa, joka on vuodesta toiseen pitänyt kärkisijansa Morningstarin rahastomarkkinoita koskevissa globaaleissa selvityksissä. Sijoituskohteita on enemmän kuin koskaan aikaisemmin, ja hinnoittelu on läpinäkyvää ja edullista. Vaatimattomimmankin sijoittajan työkalupakki on tänään aivan toista luokkaa kuin mitä ammattisijoittajalla oli käytössään 20 vuotta sitten. Toimintaedellytykset ovat nyt aidosti samat kaikille.

Lisääntynyt tarjonta ei ole kuitenkaan lisännyt yleistä kiinnostusta sijoittamiseen. Monet katsovat, että siitä ei hyödy samalla tavalla kuin joitakin vuosikymmeniä sitten. Velkakirjojen tuotto on jäänyt aneemiseksi eikä parannusta näytä olevan luvassa. Osakkeiden arvostus on kohtuullisella tasolla, mutta erityisen eduliisia tilaisuuksia ei juuri ole tarjolla. Ainoa yleisesti edullisena pidetty sijoituskohde on kehittyvät markkinat, mutta sinnekin sijoituksia tehneet ovat viime vuosina kärsineet tappioita, kun tämä tilastollisesti halpa kohde on halventunut entisestään.

Ongelmia pahentavat finanssikriisin jälkimainingit. Kotimaisten osakkeiden nopeasta vahvistumisesta huolimatta kiinteistö- ja osakesijoituksista finanssikriisissä koituneet mittavat tappiot olivat monille traumatisoivia. He jättäytyivät osakemarkkinoilta, jotka lähtivätkin rajuun nousuun. Kun monta vuotta on mennyt ja omat sijoitukset laahaavat pahasti indeksien perässä, moni on luovuttanut, eikä uskalla enää heittäytyä mukaan. Yhdysvaltain media ja monet poliitikot jatkavat finanssipalvelualan mustamaalausta ja pitävät yllä myyttiä, että sijoittaminen on vain rikkaimman prosentin etuoikeus. Seurauksena on, että yhä useampi yksityishenkilö pysyttelee poissa markkinoilta.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Lukeaksesi artikkelin liity Morningstarin perustason jäseneksi.

Rekisteröidy ilmaiseksi
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Don Phillips  Don Phillips is a managing director of Morningstar, Inc.

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Evästeet