Ovatko erikois-etf:t hintansa väärtejä?

Morningstarin tutkimus paljastaa, että strategista beetaa tavoittelevien etf-rahastojen hintaerot ovat suuria. Sijoittajien kannattaisi tutkia tarkemmin niiden kuluja.

Facebook Twitter LinkedIn

Strategisen beetan etf:t ovat kuuma puheenaihe Euroopan finanssimarkkinoilla. Strategisella beetan etf:illä tarkoitetaan rahastoja, jotka pyrkivät lyömään perinteisen indeksirahaston nojaamalla yhteen tai useampaan tekijään, esimerkiksi korkeaan osinkotuottoon tai arvopainotukseen.

Morningstarin analyytikoiden tuore raportti kertoo, että strategisen beetan etf-rahastojen hintaerot ovat verraten suuria, ja usein hinta on selvästi korkeampi kuin perinteisillä indeksirahastoilla.

“Strategisen beetan etf:iin sijoittajat vaikuttavat painottavan analyysissään samantyyppisiä asioita kuin aktiivisiin rahastoihin sijoittavat: tuottoa ja kunkin rahaston erityispiirteitä, eivät niinkään kuluja. Se on ymmärrettävää, mutta kannattaa pitää mielessä, että näiden rahastojen välillä on suuria hintaeroja, myös aivan samanlaista strategiaa käyttävillä rahastoilla. Alemman kustannuksen rahastoilla on paremmat menestymisen mahdollisuudet", sanoo Hortense Bioy, CFA, Morningstarin Euroopan etf-tutkimuksen johtaja.

Suurin ero hinnassa oli Yhdysvaltain suuriin yhtiöihin sijoittavissa rahastoissa. Perinteisen markkinapainoindeksin etf-rahastojen keskipalkkio oli 0,14 prosenttia, kun strategisen beetan rahastojen keskimääräinen kulu oli 0,43 prosenttia.

Koko raportti on ladattavissa täältä.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja