Taaleritehdas pisti tulpan MikroMarkkaan

Rahaston merkintäpalkkio nostettiin viiteen prosenttiin merkintöjen patoamiseksi jo 32,5 miljoonassa eurossa.

Facebook Twitter LinkedIn

Taaleritehdas haluaa padota merkinnät MikroMarkka-rahastoonsa, koska yhtiön mielestä rahasto on kasvanut optimaaliseen kokoonsa. Ns. soft closing tehdään nostamalla merkintäpalkkio viiteen prosenttiin. Rahastoon pistettiin tulppa jo 32,5 miljoonan euron kohdalla. Rahastoyhtiö oli määrittänyt rahaston optimikooksi 30 miljoonaa euroa.

Pyrkimyksenä on mahdollistaa salkunhoito niin, että likviditeetti säilyy hyvänä ja mikään sijoitus ei kasva liian suureksi suhteessa kohdeyhtiön kokoon. Rahastossa oli viimeisen raportin perusteella vain 17 eri yhtiön osakkeita ja salkku oli hyvin keskittynyt.

Kyseessä ei ole ensimmäinen rahaston "pehmeä" sulkeminen Suomen rahastohistoriassa. Nordea nosti Nordic Small Cap -rahastonsa minimerkinnän kymmeneen miljoonaan 2013 lopulla. Se tulppasi piensijoittajien merkintävirrat verraten tehokkaasti.

Kokoluokka on kuitenkin aivan erilainen. Nordean rahasto oli merkintäminimiä nostettaessa 1,1 miljardin euron kokoinen ja nyt 1,4 miljardin euron kokoinen, soft closesta huolimatta. Vanhat sijoittajat saavat edelleen laittaa Nordean rahastoon säästöjä pienilläkin summilla. Taaleritehtaan sulkuportti on tiukempi; myös vanhoilla osuudenomistajilla on tästä lähin viiden prosentin merkintäpalkkio, joka menee rahastoon.

Artikkelimme rahastojen sulkemisesta voi lukea täältä.

Facebook Twitter LinkedIn

Artikkelissa mainitut sijoitukset

Sijoituskohteen nimiHintaMuutos (%)Morningstar rating
Aktia Mikro Markka A292,98 EUR0,31Rating
Nordea Nordic Small Cap K EUR25,85 EUR0,28Rating

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja