Kallista on, hyviä osakkeita saa hakea

Ensimmäinen neljännes oli ennätyksellinen globaaleille osakkeille, mutta iso osa johtui euron vahvistumisesta.

Facebook Twitter LinkedIn

Vuoden 2015 ensimmäinen neljännes oli osakesijoittajalle huikea - etenkin jos toimi euroissa. Kehittyneen maailman MSCI World -indeksi nousi euroissa mitattuna 15,3 prosenttia neljänneksen aikana. Se on enemmän kuin yhtenäkään kalenterineljänneksenä sitten vuoden 1999.

Valtaosa tästä tuotosta johtui euron heikkenemisestä. Yhteisvaluutta heikkeni neljänneksen aikana peräti 11,2 prosenttia suhteessa Yhdysvaltain dollariin.  Taaloissa mitattuna MSCI World tuottikin vain 2,3 prosenttia.

MSCI World kvartaalituotot histogrammi

Kuvaaja kertoo, miten monta kertaa kalenterikvartaalin tuotot ovat osuneet tiettyyn väliin. Indeksinä MSCI World NR mitattuna euroissa. 

Euro-dollari-liikkeet neljänneksittäin

Kuvaaja kertoo neljännesvuosittain euron muutoksen suhteessa Yhdysvaltain dollariin.

Euroopan osakeindeksi nousi 16,6 prosenttia ja kehittyvien maiden MSCI EM 15,2 prosenttia euroissa. Helsingin pörssin yleisindeksi OMXH TR nousi 17,7 prosenttia.

Arvostus
Morningstarin analyytikoiden seuraamat yhtiöt olivat maaliskuun lopussa keskimäärin neljä prosenttia ylihinnoiteltuja suhteessa Morningstarin näkemykseen kunkin yhtiön käyvästä arvosta. Kyse on mediaaniluvusta. Supersektoreistamme defensiiviset ja syksyliset ovat ylihinnoiteltuja, erityisesti teollisuus-, teknologia-, terveydenhuolto-, ei-sykliset kuluttajatuoteyhtiöt sekä julkishyödykkeet.

Energiaosakkeet oli sen sijaan hinnoiteltu yhdeksän prosenttia alle määrittämiemme käypien arvojen, eli sieltä löytyi mahdollisuuksia.

Hinnoittelu on siten kokonaisuutena verraten tiukkaa. Erittäin vahvan kilpailuedun omaavista yhtiöistä vain yhden hinnoitteltu näytti erittäin huokealta (viisi tähteä): Spectra Energy.

Yhdysvaltojen osakkeiden korkeaa hinnoittelua kuvaa se, että S & P 500 -indeksin ns. Shiller P/E (10-vuotiseen tuloskehitykseen perustuva arvostusmittari) oli tasolla 27,7, mitä korkeampia noteerauksia on ollut vain 21 prosenttia kuukausista sitten 1989. Myös tavanomaiset P/E-luvut kertovat arvostuksen olevan korkeammasta päästä. Se tarkoittaa, että odotetut tulevat tuotot ovat tavanomaista alemmat. Kannattaa edetä varovasti.

 

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja