Nordean rahastot 2014 Euroopan myyntikärkeä

Rahastot kasvoivat ennätystahtia Euroopassa. Yhdistelmä- ja korkorahastot ovat olleet erityisesti sijoittajien suosiossa, kertovat Morningstarin keräämät tiedot.

Facebook Twitter LinkedIn

Morningstar on johtava sijoitustiedon ja tutkimuksen tuottaja globaalisti. Julkaisemme Euroopan rahastojen pääomavirroista tilaston kuukausittain. Tilasto perustuu rahastoyhtiöiden Morningstarille toimittamaan pääoma- ja tuottodataan, joiden perusteella on arvioitu kunkin rahaston pääomavirrat sisään tai ulos.

Nordea oli vuonna 2014 yksi Euroopan eniten uutta rahastopääomaa saaneista yhtiöistä. Morningstarin Asset Flows -tilastot kertovat yhtiön saaneen 11,2 miljardia euroa uutta pääomaa. Luvuista puuttuvat Ruotsiin rekisteröidyt rahastot. Sielläkin Nordealla oli positiivinen vuosi.

Eniten uutta pääomaa keräsi markkinoiden jättiläinen BlackRock. Nordea oli ainoa pohjoismainen yhtiö top 10:ssä.

Nordean eniten uutta pääomaa kerännyt rahasto oli Luxemburgiin rekisteröity Nordea-1 Stable Return, yhdistelmärahasto, joka hyödyntää Nordean vakaiden sijoitusten ajattelutapaa. Se sai peräti 2,6 miljardia euroa uutta rahaa.

Eniten pääomaa menettivät amerikkalainen Pimco, jonka perustaja ja tähtisalkunhoitaja Bill Gross joutui jättämään yhtiön. Peräti 21 miljardia euroa kaikkosi Pimcon eurooppalaisista rahastoista. Kehittyviin maihin keskittyvä Aberdeen jatkoi pääomamenetysten tiellä, ja pohjoismaisista taloista Skagen nousi kymmenen eniten pääomaa menettäneen rahastoyhtiön joukkoon.

Yhdistelmät ja korot jyräsivät
Eurooppalaiset sijoittajat suhtautuivat osakerahastoihin varovasti viime vuonna. Viimeisellä neljänneksellä osakerahastoista lähti tuntuvasti (4,6 miljardia euroa) rahaa, ja koko vuoden saldo jäi 44,8 miljardin sisäänvirtaukseen. Se on huomattavasti vähemmän kuin yhdistelmärahastoihin tulleet 136 miljardia tai korkorahastoihin talletetut 124 miljardia euroa.

Yhdistelmärahastot ovat olleet suosiossa myös Suomessa. Korkojen matala taso mutta toisaalta useita vuosia jatkunut osakkeiden ylämäki on saanut sijoittajat tukeutumaan salkunhoitajien taitoon tasapainottaa osakkeita ja korkoja. Myös vaihtoehtoisiin strategioihin tuli suhteellisesti paljon rahaa, koska niissä nähtiin tilaisuuksia lyödä heikoksi käynyt korkotuotto.

Lue koko raportti täältä.

Facebook Twitter LinkedIn

Artikkelissa mainitut sijoitukset

Sijoituskohteen nimiHintaMuutos (%)Morningstar rating
Nordea 1 - Stable Return BP EUR17,35 EUR0,73Rating
Nordea Bank Abp127,45 SEK-0,97Rating

Tietoja kirjoittajasta

Morningstarin toimitus  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja