Aktia viskaa mäkeen taas yhden rahaston

High Conviction ei menestynyt, jäi pieneksi ja sulautetaan vasta perustettuun uuteen rahastoon.

Facebook Twitter LinkedIn

Aktia oli aiemmin verraten varovainen rahastojen perustamisessa ja etenkin niiden sulkemisessa. Morningstarin tietokannan mukaan rahastoja ei ole lakkautettu 2000-luvulla kuin kaksi 2004 (sulautettiin), yksi 2007 (likvidoitiin), ja yksi rahasto vuodessa 2010-2012.

Nyt on kuitenkin tullut piikki tässä toiminnassa. 2014 lopussa yhdistettiin Folkhälsan-yhdistelmärahasto toiseen rahastoon. Joulukuussa yhtiö poisti listoiltaan Aktia Kehittyvät Markkinat Osake -rahaston. Se oli mennyt heikosti, mutta rahastossa oli 34 miljoonaa euroa. Sulauttamalla rahaston uuteen, juuri luotuun kehittyvien maiden tuotteeseen Aktia pääsi irti rahastonsa huonosta historiikista. 

Nyt Aktia tekee heti perään toisen kerran saman tempun. Aamun lehti-ilmoituksessaan se kertoo yhdistävänsä Aktia High Conviction -rahaston Aktia Europe Small Capiin, joka on perustettu vasta joulukuussa 2014.

High Convictionin kohtaloksi koitui pääomapako. Jäljellä on enää noin viisi miljoonaa euroa. Rahastoa hoiti alun perin Teemu Mäkelä apunaan Jan Brännback, mutta kun Mäkelä siirtyi Nordeaan vastuun otti kolme muuta salkunhoitajaa. Rahasto ei edes ehtinyt saada Morningstarin tähtiä, koska sillä ei ole kolmen vuoden historiaa. Se kuitenkin alituotti 2013 ja 2014 suhteessa vertailuryhmäänsä, joten odotettavissa ei ollut hyviä tähtilukemia.

 

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Artikkelissa mainitut sijoitukset

Sijoituskohteen nimiHintaMuutos (%)Morningstar rating
Aktia Europe Small Cap B1,23 EUR0,94Rating

Tietoja kirjoittajasta

Morningstarin toimitus  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja