Tanskan FiVa: 1/3 rahastoista piiloindeksoijia

Maan regulaattori on vaatinut jo aiemmin rahastoyhtiöitä lisäämään indeksirahastojen tarjontaa.

Facebook Twitter LinkedIn

Tanskan Finanssivalvonta on lähtenyt aktiivisesti selvittämään, laskutetaanko maan rahastoasiakkailta liikaa ja vieläpä työstä, jota ei ole tehty kunnolla.

Tanskan Finanstilsynet julkaisi syyskuun lopussa tutkimuksen, jonka mukaan noin kolmannes Tanskan aktiiviksi nimitetyistä rahastoista on liian passiivisia. Se tarkoittaa, että rahaston varoilla ei oteta riittävästi näkemystä, jotta olisi mielekkäät mahdollisuudet voittaa indeksi, kun kun kulut huomioidaan. Puhutaan myös piilo- tai kaappi-indeksoinnista.

Tutkimuksessa tarkasteltiin 188 rahaston aktiiviosuutta (active share) sekä indeksipoikkeamaa eli tracking erroria. Näistä 56:lla katsottiin olevan liian vähän aktiivista riskinottoa suhteessa indeksiin.

Lehdistötiedotteessa kuitenkin muistutetaan, että valtaosa Tanskassa tarjoituista aktiivisista rahastoista on aidosti aktiivisia.

Aiemmin Tanskan FiVa on julkaissut kustannusanalyysin, jonka päätelmänä oli, että rahastoyhtiöiden pitäisi tuoda markkinoille enemmän passiivisia rahastoja ja siten alentaa sijoittajien kustannuksia.

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Morningstarin toimitus  .

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja