Kiinan koronlasku, viskiä krapulaiselle?

Kiinan koronlasku sai innostuneen vastaanoton markkinoilla. Sillä voi olla joitain positiivisia vaikutuksia, mutta talouden suuntaa se tuskin muuttaa.

Daniel Rohr, CFA 26.11.2014
Facebook Twitter LinkedIn

Kiinan keskuspankki pudotti korkojaan marraskuun lopulla, ensimmäistä kertaa yli kahteen vuoteen. Se sai osakemarkkinat iloitsemaan, sillä alempien korkojen voi olettaa helpottavan investointeja, jotka ovat hidastuneet viime kuukausina.

Mutta Kiinan ongelma on päinvastainen: liialliset investoinnit suhteessa talouden muuhun kasvuun.

Lisäinvestoinnit saattavat toki nostaa bruttokansantuotetta. Mutta talouden ylikapasiteetti kasvaa, kuten myös heikkotasoisten lainojen kanta. Pitkäaikaisille sijoittajille on huolestuttavaa, että Kiinan johto ei ole halukas nyrjäyttämään taloutta tasapainoisemmalle kasvu-uralle muutosten aiheuttaman tuskan vuoksi.

Koronlasku onkin kuin viskipaukku krapulaiselle. Lopulta kun tuskien aika tulee, ne ovat pahempia.

Kiinan keskuspankki laski yhden vuoden antolainauksen viiitekorkoa 0,4 prosenttiyksiköllä, talletusviitekorkoa 0,25 prosenttiyksiköllä ja lisäksi alensi pankeille sallittua talletuskorkomarginaalia.

Osakemarkkinat hullaantuivat ilmoituksista, ja erityisesti kaivosteollisuuden osakkeet lähtivät kovaan nousuun. MSCI:n kaivos- ja metalli-indeksi kohosi päivässä liki kolme prosenttia dollareissa.

Koko vuoden ajalta kurssit ovat sektorilla kuitenkin tuntuvasti pakkasella, 10,7 prosenttia dollareissa.

Kiinan korkoliike yllätti meidät. Kiinan johto oli antanut ymmärtää olevansa valmis sietämään hitaampaa kasvua voidakseen samalla muuntaa taloutta vähemmän investointi-intensiiviseksi.

Miten korkoliike vaikuttaa kulutukseen?
Ei juuri mitenkään meidän nähdäksemme. Vaikka korkojen lasku vähentää säästämisen kiinnostavuutta, samaan aikaan talletuskorkojen lasku tarkoittaa, että kiinalaisten on sääästettävä enemmän voidakseen rahoittaa eläkkeensä ja muut tarpeensa. Vaikka vauraissa länsimaissa korkojen lasku johtaa tyyypillisesti säästämisen vähentymiseen, Kiinan kaltaisissa köyhissä maissa se saattaakin lisätä säästämistä.

Positiivista saattaa kuitenkin olla se, että korkojen lasku voi hidastaa asuntojen hintojen laskua. Jos kiinteistömarkkinat hieman toipuvat, kuluttaminenkin saattaa piristyä.

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Daniel Rohr, CFA  Daniel Rohr, CFA, is a senior securities analyst at Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja