Varuillaan Kiinan kanssa

Kiinan asuntomarkkinoiden heikko tila on vielä piilossa bkt-lukuja tarkkailevilta sijoittajilta.

Daniel Rohr, CFA 20.08.2014
Facebook Twitter LinkedIn

Vaikka Kiinan bkt-luvut näyttävät parantuneen, talouden perusteet heikkenevät. Pelkkien kasvulukujen perusteella sijoittajien ei pidä luulla, että kaikki olisi Kiinassa hyvin, muistuttaa Morningstarin perusteollisuusyhtiöiden tutkimusjohtaja Daniel Rohr, CFA.

Kiinan vuoden 2014 toisen neljänneksen kasvuluvut saivat monet sijoittajat huokaamaan helpotuksesta. Talouskasvu kiihtyi 7,5 prosenttiin edellisen neljänneksen 7,4 prosentista verrattuna edellisen vuoden vastaavaan aikaan.

Tosiasiassa Kiinan talouden perustekijät, ns. fundamentit, muuttuvat huonoon suuntaan. Haasteina ovat kiinteistömarkkinat ja sen takana oleva velka.

Tämän vuoden ensimmäisellä puolikkaalla kiinteistöjen rakentaminen vaikutti peräti kolme kertaa suuremmalla osuudella bkt-kasvuun kuin infrastruktuurin, kuten rautateiden ja teiden rakentaminen. Näyttää selvältä, että kiinteistömarkkinoilla on edessä vaikeammat ajat. Se ei kuitenkaan näy vielä bkt-luvuissa. Esimerkiksi uusia rakennuksia on ryhdytty rakentamaan tänä vuonna 13 prosenttia vähemmän verrattuna viime vuoteen. Asuntokauppaluvut taas näyttävät 8 prosentin pudotusta. Neljässä viidestä Kiinan suuresta kaupungista asuntojen hinnat laskevat.

Entä jos...
Mitä jos kiinteistöjen rakentaminen pysähtyisi nykyiselle tasolle? Kiinan bkt-kasvu putoaisi 7,5 prosentista 6,7:ään.

Jos rakentaminen vähentyisi kymmenen prosenttia, laskisi bkt-kasvu 5,4 prosentin tasolle.

Rakennuslamalla olisi seurannaisvaikutuksia monille muille aloilla. Varallisuusarvojen lasku voisi myös heikentää kiinalaisten kulutushaluja samaan aikaan kun maa yrittää siirtyä investointivetoisesta taloudesta kulutuspohjaisempaan.

Kestämätön kasvun rakenne
Kiinan talouskasvu on rakentunut enemmän investoinneille kuin yksityiselle kulutukselle jatkuvasti - yhtä vuotta lukuunottamatta - vuoden 2007 jälkeen. Niin on käynyt tänäkin vuonna (3,6 vs 2,9 prosenttia).

Malli on kestämätön, jo siksi että Kiinan kiinteistö- ja infrastruktuurikanta on vähintäänkin riittävä talouden nykyiselle kehitysasteelle ja tarpeille.

Vaikutukset sijoittajille
Osa suursijoittajista puhuu Kiinasta aliarvostettuna markkinana, jonka osakemarkkinat eivät ole nousseet maan talouskasvun edellyttämällä tavalla. Myös Morningstarin kvantitatiivisen arvostusmittarit näyttävät kiinalaisten yhtiöiden olevan suhteessa maailman muuhun arvostustasoon houkuttelevampia.

Arvostustasoltaan Kiina kuuluu halvempaan puolikkaaseen kehittyvistä maista: MSCI China -indeksin P/E-luku oli heinäkuun lopussa 9,3 kun kehittyvien markkinoiden keskiarvo oli 10,7 ja maailman 14,5.

Tämän artikkelin viestinä on, että kasvulukujen nopea putoaminen voisi kuitenkin saada kansainvälisen pääoman edelleen karttamaan Kiinaa ja estämään osakkeiden vahvan arvonnousun, jota osa sijoittajista näyttää oodottavan.

Kiinan kaupunkien asuntojen hintojen kehitys

Kiina asuntojen hinnat

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Daniel Rohr, CFA  Daniel Rohr, CFA, is a senior securities analyst at Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja