Patentit suojaavat edelleen lääkejättejä

Sanofi ja Meck näyttävät olevan vahvimmilla seuraavien vuosien kilpailussa. Pfizerilla ja GSK:lla vaikeampaa.

Damien Conover, CFA 07.11.2014
Facebook Twitter LinkedIn

Patentit ovat edelleen keskeinen kilpailuetu suurille lääkeyhtiöille. Monella yhtiöillä on lukuisia uusia vahvoja tuotteita, ja kun patenttisuojat eivät ropise pois seuraavina vuosina yhtä rajusti kuin viime aikoina, näyttävat lääkejättien tulevat kasvuluvut lupaavilta, samoin tuotto sijoitetulle pääomalle.

Vuosittaisessa Morningstarin analyytikoiden raportissa tutkitaan jälleen suurimpien lääkeyhtiöiden tulevien ja jo myynnissä olevien tuotteiden tila sekä viiiden seuraavan vuoden patenttien purkautumiset.

Selvityksen perusteella vahvimmassa asemassa ovat Merck (MERCK) ja Sanofi (SAN). Niiden osakkeet näyttävät myös 11 tutkitusta yhtiöstä aliarvostetuimmalta. Sanofi on meistä fiksuin sijoitus suurista lääkeyhtiöistä, vaikka sillä onkin ollut vastoinkäymisiä viime aikoina.

Pfizerilla (PFE) ja GlaxoSmithLinellä (GSK) näyttäisi olevan suurista yhtiöistä hankalin tilanne. Kummallakaan ei ole erityisen vahvaa joukkoa uusia tuotteita. Molempia uhkaa geneeristen lääkkeiden aiheuttama hintaeroosio sekä joidenkin tuotteiden osalta myös brändilääkkeiden kilpailu.

Kehitystrendejä
Koko alalle tyypillistä on tällä hetkellä lääkekehityksen nopeuttaminen. Lääkkeet pyritään tuomaan aiempaa nopeammin markkinoille, koska on tärkeää voittaa kilpailijat, joilla on tekeillä tuote samaan vaivaan.

Toinen kehityskulku on biologisten lääkkeiden nousu. Uskomme niiden vastaavan myynnistä jo 32 prosenttia vuonna 2023 nykyisen 22 prosentin sijaan.

 

 

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Artikkelissa mainitut sijoitukset

Sijoituskohteen nimiHintaMuutos (%)Morningstar rating
GSK PLC1 670,00 GBX1,03
Pfizer Inc25,70 USD1,18
Procter & Gamble Health Ltd4 774,60 INR0,84
Sanofi India Ltd8 277,50 INR0,04
Sanofi SA91,84 EUR0,67

Tietoja kirjoittajasta

Damien Conover, CFA  Damien Conover, CFA, is an associate director for Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja