Onko synkkä syyskuu esimakua vaikeuksista?

Rahavirrat etf-rahastoihin kääntyivät ensi kertaa tänä vuonna negatiivisiksi syyskuussa.

Jose Garcia Zarate 15.10.2014
Facebook Twitter LinkedIn

Suuressa kuvassa kaikki näyttää hyvältä Euroopan pörssinoteerattujen tuotteiden (etp, exchange traded products) markkinoilla. Ne ovat keränneet yhdeksän ensimmäisen kuukauden aikana 33,4 miljatdia euroa uutta rahaa ja pääomaa on nyt 360 miljardia euroa, kun vuoden 2013 lopussa tase oli vielä 300 miljardia euroa.

Mutta syyskuun luvut saattavat ennustaa vaikeaa loppuvuotta. Syyskuussa pörssinoteeratut rahastot, joista suurimpana ryhmänä ovat etf:t, menettivät 2,5 miljardia euroa. Se oli ensimmäinen kuukausi tänä vuonna kun rahaa on virrannut ulos enemmän kuin tullut sisään.

Pääasiassa menettäjinä olivat Saksaan ja euroalueen suuriin yhtiöihin sijoittavat rahastot. Se kertoo sijoittajineen menettäneet luottamustaan erityisesti Saksan talouskasvuun heikkojen talousindikaattorien vuoksi. Kasvuennusteita Saksalle on alennettu, ja siten myös koko euroalueelle.

Euroopan etf-teollisuus on hyvin riippuvainen osakerahastojen vetovoimasta. Niinpä saattaa olla, että vuoden lopulla pääomaa lähtee enemmän, jos talousuutiset eivät muutu myönteisemmiksi.

 

 

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Jose Garcia Zarate  Jose Garcia Zarate on Morningstarin etf-analyytikko.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja