Sivustollamme käyttöön juoksevat kulut

Monet rahastot eivät enää julkaise TER-lukua joka sisältää myös tuottosidonnaiset palkkiot.

Facebook Twitter LinkedIn

Olemme siirtyneet Morningstarin sivustolla käyttämään rahaston säännöllisistä kustannuksista mittaria "juoksevat kulut". Se korvaa aiemmin sivustolla näkyneen TER:n, kokonaiskulut.

Muutos johtuu erityisesti siitä, että eurooppalaisten sijoitusrahastojen on nykyään julkaistava ainoastaan juoksevat kulut ns. avaintietoesitteissä (KIID). Monet rahastoyhtiöt ovatkin jättäneet raporteistaan pois TER-luvun, vaikka se olisikin osalle rahastoista tärkeä luku antaa sijoittajille.

Juoksevat kulut sisältää kaikki rahaston hallinnoimiseen liittyvät kulut paitsi tuottopalkkion sekä kaupankäyntikulut. Tämä on tärkeä muistaa, sillä tuottosidonnaiset palkkiot sisältyvät TER-lukuun, ja ne voivat muodostaa merkittävän osan rahaston kuluista.

Juoksevat kulut on sikäli hyvä mittari, että sen määritelmä on sama ympäri Euroopan. Niinpä rahastojen kiinteiden kustannusten vertailu helpottuu.

Suomalaisille rahastoille, joilla ei ole tuottosidonnaista palkkiota, ei tule käytännössä muutosta. Suomessa TER ja juoksevat kulut ovat vakiopalkkiota periville rahastoille käytännössä samat. Joissakin maissa TER:n ja juoksevien kulujen välillä on ollut eroja.

Keräämme edelleen tietokantaamme tietoja kokonaiskustannuksista yhtiöiltä, jotka sen ilmoittavat. Sivustollamme tämä luku ei kuitenkaan näy. Palkkioita koskevalta sivulta näkee kuitenkin, onko rahastossa tuottopalkkiota ja miten korkea se on. Kannustamme tuottosidonnaista palkkiota periviä rahastoyhtiöitä kertomaan mahhdollisimman arvoimesti rahaston kokonaiskuluista raporteissaan, jotta sijoittavat saavat kustannuksista oikean kuvan.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja