Novo Nordisk, 2010-luvun Nokia?

Tanskalaisyhtiöllä on vahva markkina-asema monella diabeteksen hoitojen osa-alueella. Markkina-arvo kertoo sijoittajien arvostuksesta.

Facebook Twitter LinkedIn

Tanskalainen lääkeyhtiö Novo Nordisk (NOVO B) on Pohjoismaiden pörssien valtias. Noin 85 miljardin euron markkina-arvollaan se on selvästi suurempi kuin seuraavana tuleva 65 miljardin norjalainen Statoil (STL). Perustellusti voi sanoa Novo Nordiskin olevan 2010-luvun Nokia: pohjoismainen yhtiö, joka on onnistunut nousemaan vahvaan kilpailuasemaan globaalilla, kasvavalla toimialalla.

Novo Nordisk on kiihdyttänyt osingonmaksuaan vauhdilla. Viime vuoden voitosta maksettiin 4,5 Tanskan kruunua osakkeelta, edellisvuodelta 3,6 ja sitä edelliseltä 2,8. (Luvuissa on huomioitu osakkeen splittaus viiteen osaan tämän vuoden alussa.)

Novo Nordisk osingot

(Toim. huom: Morningstarin Novo Nordiskin datan sisältävillä sivuilla osingoissa huomioidaan sijoittajien maksamat verot, minkä vuoksi luvut ovat hieman kaaviota alempia.)

Morningstarin osakeanalyytikot pitivät Novo Nordiskia vielä vuoden alussa globaalisti suositeltujen osakkeiden ”Best Ideas” -listalla. Yhtiön erittäin vahvan kurssinousun vuoksi se on nyt poistettu tältä listalta, mutta edelleenkään Novo ei näytä kovin kalliilta heidän mielestään. Analyytikkojemme mielestä Novo Nordiskin käypä arvo on 246 Tanskan kruunua osakkeelta. 16. huhtikuuta osake maksoi 235 kruunua. Korkeimmillaan osake maksoi 265 kruunua tänä vuonna.

Novo Nordiskin tuotteet auttavat diabeteksen (sokeritaudin) hoidossa. Analyytikkomme kertovat kahdella videolla, millaisia uusia hoitomuotoja diabetekseen on tullut ja mitkä yhtiöt näyttävät vahvimmilta kullakin osa-alueella.

Video: Insuliiniteollisuuden valtiaat

Facebook Twitter LinkedIn

Artikkelissa mainitut sijoitukset

Sijoituskohteen nimiHintaMuutos (%)Morningstar rating
Equinor ASA346,20 NOK-0,52Rating
Nokia Oyj3,53 EUR0,48Rating
Novo Nordisk A/S Class B625,90 DKK-1,71Rating

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja