Öljy ei hevin lopu

Norjalaisprofessori uskoo Yhdysvaltain liuskeöljyn määrittävän jatkossa öljyn hintatasoa. Liuskeöljy kannattaa tuoda markkinoille 40-70 dollarin barrelihintaan, muttei sen alle.

Thomas Furuseth 21.10.2013
Facebook Twitter LinkedIn

Öljy-yhtiöitä voidaan verrata auton ostaneeseen perheeseen, kuvailee norjalainen energiatalouden professori Øystein Nordeng. Jos bensiinin hinta tuplaantuu, perheessä ryhdytään harmittelemaan, miksei tullut ostettua energiatehokkaampaa autoa. Mutta hankinta on jo tehty. Perhe voi pitää auton ja maksaa kiltisti bensiinista sen mitä pyydetään; se voi myydä auton tappiolla; tai se voi vähentää ajelua.

Samalla tavalla öljy-yhtiöiden toiminnassa investoinnit ovat paljon suuremmassa roolissa kuin hinta joka pitää maksaa yhden lisätynnyrin nostamiseksi maan uumenista. Investointien hinnat lasketaan miljardeissa, kun öljybarrelin tuotantokustannus voi olla vain 6-7 dollaria. Yhtälö johtaa siihen, että öljy-yhtiöt eivät lopeta pumppaamista vaikka öljyn hinta putoaisi nykyisestä yli sadasta dollarista 70 dollariin.

Nordeng muistutti, että amerikkalaisessa liuskeöljyssä tuotannon yhtälö on päinvastainen. Alkuinvestoinnit ovat verraten pienet, mutta kukin poraus auttaa irrottamaan vain pienen määrän öljyä. Tuotanto pysyy yllä vain poraamalla jatkuvasti lisää. Marginaalikustannus on noin 40-70 dollaria barrelilta, Nordeng arvioi. Jos hinta putoaa tätä alemmas, ei liuskeöljyä kannattaa enää irrottaa maasta. Hänen mukaansa tämä asettaa öljylle uuden hintalattian.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Lukeaksesi artikkelin liity Morningstarin perustason jäseneksi.

Rekisteröidy ilmaiseksi
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Thomas Furuseth

Thomas Furuseth  on Morningstarin rahastoanalyytikko ja morningstar.no-sivuston päätoimittaja.

© Copyright 2021 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys