Suomalaisilla vaikeaa Venäjällä

Useat Suomesta hoidetut Venäjä-rahastot pudonneet rankingeissa alempaan puoliskoon.

Facebook Twitter LinkedIn

Onko Suomessa Venäjä-sijoittamisen erikoisosaamista? Suomi on ollut Ruotsin ohella maa, jossa Venäjä-rahastoja on perustettu runsaasti vuosien mittaan. "Venäjä-salkunhoitaja" on ollut mahdollinen uranvalinta. Venäjä-rahastoihin saatiin tuntuvasti pääomaa, erityisesti 2000-luvun alkupuolen nousumarkkinoilla.

Viime vuosina pääomien kerääminen Venäjä-rahastoihin on ollut vaikeampaa, ja monet Suomesta ohjatut Venäjä-rahastot ovat kutistuneet tuntuvasti. Silti uusia Venäjälle sijoittavia rahastoja on perustettu.

Mutta miten suomalaisilla on mennyt? Yksinkertainen tapa selvittää se on tutkia Venäjä-rahastojen riskikorjattuja Morningstar-tuottoja 3, 5 ja 10 vuoden ajalta. Se kertoo, miten suomalaisvetoiset rahastot sijoittuvat suhteessa muun Euroopan Venäjä-rahastoihin.

Taulukoissa on kerrottu rahaston sijoitus luokassaan riskikorjatulla tuotolla. 1 on parhaan rahaston sijoitus, 100 heikoimman. Tätä samaa mittaria käytetään ns. Morningstarin tähtien määrittämisessä.

3 vuotta: vaikeaa
Lyhyehkö, kolmen vuoden tarkastelu kertoo, että vaikeaa on ollut. Aikavälillä 2010 helmikuusta 2013 tammikuun loppuun Venäjän markkinat ovat liikkuneet ensin voimakkaasti ylöspäin 2010 etenkin kulutussektorien vetämänä, sitten 2011 rajusti alaspäin ja 2012 taas varovaisesti ylöspäin.

Suomalaiset Venäjä-rahastot 3 vuotta
Rahasto-osuus Sijoitus 3v Morningstar rankingissä (1-100) Salkunhoitaja tällä hetkellä
Danske Invest Russia K 17 Olga Karazokova, Måns Beckeman
eQ Venäjä Plus 1 K 59 Jukka-Pekka Leppä
Danske Invest Russia Small Cap K 69 Kristiina Vares-Wartiovaara*
UB Russia 70 Tuomas Kallunki, Petri Pöllänen*
OP-Venäjä A 73 Jouni Nissinen*
Evli Venäjä B 76 Arnis Celmins*
Taaleritehdas Rupla Osake A 79 Visa Manninen
Danske Invest Arvo Venäjä K 83 Kristiina Vares-Wartiovaara*
FIM Russia 93 Antti Pohjola, Kuldar Rahuorg*
FIM Russia Small Cap 96 Antti Pohjola, Kuldar Rahuorg*
Northern Star Russia A alle 3v historia Timo Rossi
Finlandia Venäjä alle 3v historia ei ilmoitettu
Muualta hoidetut mutta Suomeen rekisteröidyt    
Seligson & Co Russian Prosperity Euro A 4 Alexey Krivoshapko/PCM
Nordea Venäjä K 55 Lars Hemmingsen
Säästöpankki Venäjä B 68 Sulev Raik/SEB

Taulukossa on merkitty tähdellä (*) ne joissa salkunhoitaja on vaihtunut kesken kauden. Suomalaisten hoitamien rahastojen mediaani on 74,5, siis selvästi alle keskimääräisen 50:n.

Kullakin rahastolla on oma tyylinsä ja erityistilanteensa. Danske Invest Russiaa (Morningstarin Neutral-analyytikkorating) nosti erityisesti vuoden 2010 painotus kulutustuoteyhtiöihin 2010 ja toisaalta matala energiapaino. Pienyhtiörahastot kuten Danske Invest Russia Small Cap ja FIM Russia Small Cap ovat samassa vertailuryhmässä isoihin yhtiöihin sijoittavien joukossa ja kun pienyhtiöillä on ollut viime vuodet Venäjällä keskimääräistä vaikeampaa, se on heikentänyt näiden rahastojen menestysmahdollisuuksia. Myös Northern Starin, Taaleritehtaan ja Evlin Venäjä-rahastoissa painottuvat pienet ja keskisuuret yhtiöt tavallista enemmän. Danske Invest Arvo Venäjä sijoittaa ns. arvoyhtiöihin.

FIM Russiassa ja FIM Russia Small Capissa vaihtuivat salkunhoitajat toukokuussa 2011, kun Antti Pohjola ja Kuldar Rahuorg ottivat vastuun. Heidän edeltäjänsä Anna Väänänen oli puikoissa 2008 Pohjolan kanssa sekä yksin vahvan nousun aikana 2009-2010, jolloin rahasto teki kovaa tulosta. Pohjolan ja Rahuorgin yhteishoidossa rahaston tuotto on ollut taas luokan alimmasta päästä.

Muualta hoidetut
Suomeen on rekisteröity myös muualta hoidettuja Venäjä-rahastoja. Seligson & Co Russian Prosperityn salkusta vastaa Prosperity Capital Management, jonka väkeä istuu Moskovassa ja Lontoossa. Rahastolla on Morningstarin Silver-arvosana. Nordean rahastoa (Neutral) vedetään kvantitatiiviseen sijoitustyyliin pohjaten Kööpenhamista. Säästöpankki Venäjä taas sijoittaa varansa SEB Russia -rahastoon.

5 vuotta: keskivertoa heikompaa
Viiden vuoden ajalla keskivertoa parempia sijoituksia on enemmän, mutta edelleen mediaani on selvästi keskivertoa (50) heikompi 75.

Suomalaiset Venäjä-rahastot 5 vuotta
Rahasto Sijoitus 5v Morningstar rankingissä (1-100) Salkunhoitaja
FIM Russia 28 useita
Danske Invest Russia K 47 Olga Karazokova (Måns Beckeman)
Danske Invest Russia Small Cap K 71 useita
Evli Russia B 75 useita
OP-Venäjä A 76 useita
Danske Invest Arvo Venäjä K 87 useita
FIM Russia Small Cap 96 useita
Muualta hoidetut Suomeen rekisteröidyt    
Seligson & Co Russian Prosperity Euro A 14 useita
Nordea Venäjä K 34 Lars Hemmingsen

Viiden vuoden taulukkoon olemme kirjanneet "useita" jos salkunhoitajat ovat vaihtuneet matkan varrella, ja näin on käynyt lähes kaikissa rahastoissa. Venäjä-salkunhoitaja on siis riskipitoinen ammatti.

Vain yhdessä rahastossa salkunhoitaja on pysynyt koko ajan, ja siinäkin (Danske Invest Russia) pääsalkunhoitaja Olga Korokozova on saanut rinnalleen toisen salkunhoitajan Måns Beckemanin tällä aikaa. FIM:n rahastoissa salkunhoitajiksi on jopa palannut sama henkilö tarkastelujaksolla. Antti Pohjola veti FIM:n Venäjä-rahastoja tammikuuhun 2009 ja taas toukokuusta 2011.

Uusimmat Venäjä-rahastot, Northern Star Russia ja Finlandia Russia, eivät ole vielä yltäneet kolmen vuoden rahapyykiin. Viimeisen vuoden ajalla Finlandian rahasto on heikoimassa kymmenyksessä (92. persentiili tuotossa) ja Northern Starin rahasto 97. persentiilissä (tammikuun lopun luvut).

Facebook Twitter LinkedIn

Artikkelissa mainitut sijoitukset

Sijoituskohteen nimiHintaMuutos (%)Morningstar rating
eQ Russian Top Picks12,31 EUR0,00
Nordea Venäjä K EUR15,67 EUR23,95
Seligson & Co Russian Prosperity Euro A  

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja