Yhteenveto analyysistämme:
- Teknologia- ja teleosakkeet ovat yryhmänä aliarvostettuja, mutta sijoittajan kannattaa olla valikoiva.
- Morningstarin suosikit löytyvät markkinoiden tällä hetkellä väheksymistä nimistä.
Teknologia- ja telesektorit näyttävät globaalisti aliarvostetuilta, eli arviomme mukaan näiden sektorien yhtiöiden todellinen arvo on suurempi kuin markkinoiden hinnoittelu antaa ymmärtää. Ali- ja ylihinnoittelu on kuitenkin yhtiökohtaista. Erityisesti hinnoittelu näyttää houkuttelevalta yhtiöissä, joihin liittyy jokin epävarmuustekijä vaikka varsinainen liiketoiminta on hyvässä kunnossa.
Teleala: Euroopan teleyhtiöt ovat selkeästi aliarvostettuja, kun taas Yhdysvaltain ja Kanadan teleyhtiöissä ei ole alennuslappua. Eurooppalaisyhtiöiden arvostusta laskee sijoittajan odotus siitä, että yhtiöt eivät pysty pitämään osinkojaan edes nykyisellä, alennetulla tasolla. Emme pidä esimerkiksi France Telecomin (FTE) alhaista arvostustasoa perusteltuna.
Teknologia: Markkinat polkivat alas pc-tietokoneiden klusterin yhtiöiden osakkeita vuoden 2012 päätösneljänneksellä. Intel (INTC) ja Microsoft (MSFT) menettivät arvoaan merkittävästi (Intelin vuoden 2012 kokonaistuotto oli peräti 16% tappiollinen). Molempien osakkeiden nykyhinnat heijastavat uskoa siihen, että yhtiöiden asema heikkenee pitkällä tähtäimellä. Kuitenkin kummallakin on vahva kilpailuasema, jonka turvin käyttää hinnoitteluvoimaa ja synnyttää tuntuvaa positiivista kassavirtaa vaikka pc-tietokoneiden markkina heikkenisikin. Uskomme lisäksi molempien kasvattavan liiketoimintaansa tuntuvasti muuallakin kuin tietokoneissa. Markkinat eivät meistä huomioi kummankaan yhtiön vahvaa kilpailuasemaa hinnoittelussaan.
Applen (AAPL) osakkeen joukkomyynti on pudottanut yhtiön arvostuksen selvästi arvioimaamme ns. käypää arvoa alemmas. Applenkin hinnoittelu kertoo yhtiön kasvun olevan hyytymässä pysyvästi. Markkinat uskovat siis, että sekä pc-tietokoneiden myynnistä merkittävästi hyötyvät yhtiöt (Microsoft ja Intel) että älypuhelimien ja tablettien suosiosta merkittävästi hyvötyvä Apple ovat kääntymässä laskutrendiin. Pidämme hyvin epätodennäköisenä, että mikään näistä kolmesta ei pystyisi hyödyntämään vahvaa kysyntää erilaisille tietokone- ja mobiililaitteille.
Telelaitteiden valmistajat: Vaikka maailmantaloudessa meneekin heikosti, älypuhelimia ja tabletteja menee kuin häkää. Apple ja Samsung johtavat kisaa ja voittavat markkinaosuutta vaikeuksissa painiskelevilta RIM:ltä (RIMM), Nokialta (NOK1V) ja HTC:ltä. Uskomme Applen menestyksen premium-luokan laitteiden segmentissä jatkuvan. Samsung onnistui hyödyntämään aukkoja Applen tuotepäivityksissä ja sai Galaxy S III –puhelimelleen vahvan myynniin kesällä 2012. Sen ruutu oli suurempi kuin Applen iPhone 4G:n ja puhelimessa oli 4G LTE –teknologiaa kun 4S toimi vain 3G-tekniikalla. iPhone 5:n myötä Apple on päässyt teknisissä ominaisuuksissa tasoihin. Odotamme mielenkiinnolla mitä Samsung tuo markkinoille seuraavaksi.
Nokia ja RIM puolestaan yrittävät kaikin keinoin nousta kolmanneksi mobiilikilpailun osapuoleksi Applen iOS ja Googlen Android-järjestelmän rinnalle. Nokian Lumiat ovat olleet lupaavia, mutta yhtiön täytyy myydä kymmeniä miljoonia älypuhelimia nostaakseen älypuhelinliiketoimintansa taas voitolliseksi. RIM tulee kisaan myöhässä. Sen Blackberryjen 10-käyttöjärjestelmä julkaistaan tammikuussa, joten joulumyynti 2012 meni siltä sivu suun. Yhtiön tuotteilla on joissakin maissa uskollinen käyttäjäkunta ja niin uudet puhelimet voivat saada siedettävän hyvän vastaanoton.
Suhtaudumme edelleen skeptisesti siihen, että Nokia tai RIM pystisiyvät todelliseen läpimurtoon älypuhelimissa lähikuukausinsa. Molempien yhtiöiden osakkeet kertovat markkinoiden olevan yhtä lailla epäluuloisia. Jos jompi kumpi pystyy ylittämään tulosodotukset, seurauksena voi olla mukana kurssinousu.