Mihin Nokia voisi yltää?

Analyytikkomme on rakentanut kolme tulevaisuudenkuvaa Nokialle. Karuimmassa skenaariossa yhtiön arvo on nolla.

Facebook Twitter LinkedIn

Nokian (NOK1V) tulevaisuus on edelleen hyvin epävarma. Siitä kertoo myös osakkeen voimakas heilunta. Kurssi kävi päätösluvuilla mitaten 1,37 eurossa heinäkuussa, nousi elokuussa ylimmillään 2,68 euroon ja päätyi lokakuun lopulla noin kahteen euroon.

Morningstarin Nokiaa seuraavat analyytikot ovat arvioineet yhtiön käyväksi arvoksi 2,4 euroa. Suuren epävarmuuden vuoksi sijoittajan onkin mielekästä pohtia, mitä voi tapahtua ja millaisiin arvostuksiin se voisi johtaa.

Tässä ovat Morningstarin analyytikon Brian Colellon laatimat kolme vaihtoehtoa: perus eli todennäköisin tulema, optimistinen sekä pessimistinen skenaario tarkennuksineen. Olennaista näissä arvioissa Nokian arvon kannalta on, miten Windows-puhelinten myynti kehittyy ja mikä on Nokian osuus siitä.

Mitään näistä skenaarioista ei ole rakennettu varmana totuuden kuvauksena vaan ne pyrkivät haarukoimaan mille välille Nokian pörssiarvo voi asettua tulevaisuudessa.

Perusvaihtoehtomme: Vuodet 2012 ja 2013 ovat vaikeita, mutta yhtiö selviää lopulta raskaasta siirtymisestään Windows-ympäristöön ja kykenee tuottamaan pitkällä tähtäimellä maltillisen hyvää tulosta. Perusvaihtoehdossamme ennustamme Windows-älykännyköitä myytävän 75 miljoonaa vuonna 2016. Nokian osuudeksi ennustamme 60 % tuolloin (nyt lähes 100 %). Vuodet 2014-2016 olisivat näin maltillisesti voitollisia.

Optimistinen skenaario: Windows-puhelinten myynti nouseekin tuplavauhtia 150 miljoonaan kappaleeseen 2016. Jos Nokia onnistuisi pitämään siitä 60 % markkinaosuuden, yhtiö myisi tuolloin vuositasolla 90 miljoonaa puhelinta. Tässä optimistisessa skenaariossamme ennustamme myös muiden Nokian tuotealueiden pärjäävän odotettua paremmin. Liikevoitto nousisi lähelle kymmentä prosenttia 2016 mennessä ja yhtiön käypä arvo 7,7 euroon.

Telealaa seuraava tutkimusyritys Gartner ennustaa Windows-älypuhelinten myynnin kohoavan vuonna 2016 peräti 296 miljoonaan kappaleeseen. Se on nähdäksemme turhan rohkea arvio. Jos se pitäisi kuitenkin kutinsa ja Nokia pystyisi pitämään 60 % osuuden markkinasta, yhtiön käypä arvo kohoaisi 16 euroon. Tässä kehityskulussa olisi kuitenkin hyvin todennäköistä, että kilpailu Windows-markkinoilla tiivistyisi niin että Nokian markkinaosuus jäisi oletustamme alemmas tai yhtiön marginaalit laskisivat. Niinpä 16 euron vaihtoehto tuskin toteutuu.

Pessimistinen arvio: Entä jos kaikki menee pieleen? Tässä skenaariossa oletamme, että Windows-älypuhelinten myynti kasvaa vuoteen 2016 mennessä vain 50 miljoonaan kappaleeseen. Samoin oletamme että Nokian markkinaosuus laskee alemmas kuiun 60 prosenttiin, ja muukin liiketoiminta kasvaa hitaammin kuin perusvaihtoehdossamme. Vaikka jotkut yhtiön osat kuten patenttisopimukset tuottaisivatkin rahaa, laskisimme tällaisen kehityksen johdosta arviomme käyvästä arvosta nollaan, sillä älypuhelinbisneksen tappiot söisivät muissa osissa syntyvän lisäarvon.

Konkurssiin asti tuskin kuitenkaan joudutaan menemään vaan Nokia luultavasti myytäisiin osina ennen sitä. Nokian immateriaalioikeuksien arvo on nähdäksemme yli euron osakkeelta ja älypuhelinten ulkopuolinen puhelinbisnes 1,50 euroa osakkeelta. Muillakin osilla kuten paikannuspalveluilla on jotakin arvoa.

Lopputulema: Nokian tulevaisuutta on hyvin vaikea ennustaa ja skenaarioiden tuottamat arvostuserot ovat valtavia.

Tämänkin artikkelin lähetämme Morningstarin uutiskirjeen tilanneille rekisteröityneille käyttäjille. Uutiskirjeen voi tilata "Tilini tiedot" -osiosta. Se on maksuton.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja