Vastavirtaan kulkeva, muista nämä

Moni sijoittaja tietää, että voittoja tehdään poikkeamalla valtavirrasta. Tässä muutama perusohje sijoittajalle, joka päättää ostaa kun muut myyvät.

Christine Benz 09.08.2011
Facebook Twitter LinkedIn

Kun markkinat heiluvat voimakkaasti alaspäin, suurin osa sijoittajista vetäytyy kuoreensa tai myy paniikissa. Niin on käynyt nytkin. Rahaa on siirtynyt käteiseen ja valtionobligaatioihin, joissa säästöjen toivotaan olevan paremmassa turvassa kuin osakkeissa.

Kokeneet sijoittajat kuitenkin tietävät, että historiallisesti suurimmat voitot on tehty silloin kun ”veri virtaa kaduilla”, kuten finanssialan makaaberi sanonta kuuluu. Yksinkertaistettuna vastavirtaan sijoittaminen tarkoittaa, että ostaa kun suurin osa muista myy. Koska massat yleensä ostavat kalliilla ja myyvät halvalla, on keskimäärin kannattavaa toimia päinvastoin.

”Contrarian”-sijoittamiseen, kuten tyylin termi kuuluu englanniksi, liittyy kuitenkin riskejä. Niihin on hyvä tutustua ennen kuin lähtee markkinoille. Niin ei sorru sijoittajille tyypillisiin psykologisiin sudenkuoppiin.

Tärkein ohje vastavirran sijoittajalle on:

Muista tyyliisi sisältyvän suuria riskejä – vaikka osakkaiden hinnat olisivatkin painuneet alas, mikään ei estä luisun jatkuvan. Erityisen tärkeää on muistaa pitää rauhallinen mieli kun volatiliteetti on markkinoilla edelleen voimakasta pudotuksen jäljiltä. Voikin olla hyvä odottaa pahimman kuohunnan yli ennen kuin lähtee ostamaan.

Muita muistettavia asioita:

Ole rehellinen itsellesi. Olet ehkä harrastanut vastavirran sijoittamista aiemminkin. Analysoi kylmästi, miten onnistuit silloin. Mieti, kannattaako sinun yrittää samaa uudelleen. Sijoittajilla kun on tapana muistaa onnistumisensa mutta unohtaa möhläyksensä. Onko sinulla ollut tapana ostaa liian aikaisin tai toisaalta hermostua ja viheltää peli poikki liian varhain? Entä tapaatko ostaa yhtiöitä, joiden kurssit eivät palaakaan syvyyksistä ennalleen?

Perehdy vastakkaisiin näkemyksiin. Liian usein etsimme vain omaa ajatteluamme tukevia mielipiteitä. Kun ostat voimakkaasti hintaansa menettänyttä osaketta tai markkinaindeksiä, mieti miten paljon kurssi voi vielä pudota. Onko mahdollista, että myyntilaidalla olevat ymmärtävät jotakin mihin et ole itse perehtynyt? Sijoittajista parhaat ”roskakasan tonkijat” ovat pessimistejä. He syventyvät perinpohjaisesti myyjäpuolen argumentteihin. He haluavat myös merkittävän alennuksen omaan tavoitehintaansa ennen kuin ostavat. Niin heille jää luultavammin jotain käteen, jos vastapuoli olikin oikeassa.

Jos et ehdi tai jaksa tehdä näin syvällistä analyysiä, myönnä itsellesi, että olet harrastamassa puhdasta spekulointia. Ajoitusriskin vähentämiseksi voit harkita sijoitusten ajallista hajauttamista.

Onko halpa hinta ansa? Kun osakkeen hinta laskee alas, sijoittajien houkutus ostaa kasvaa. Näennäisesti kysymyksessä on sama tavara, mutta hinta on vain halvempi kuin äsken. Halpa hinta voi kuitenkin kertoa, että yhtiöllä menee aidosti huonosti eivätkä näkymät tule paranemaan. On tärkeää tarkastella muutakin kuin osakkeen hintaa ja P/E-lukua sen päättelemiseksi, onko osake "halpa". Missä kunnossa tase on? Entä voiko tuloksen odottaa kääntyvän paremmaksi? Ovatko kilpailuasema ja brändi vahvoja?

Aseta reunaehdot. Määritä sijoituksellesi tarkkaan hinnat ja rajat: paljonko sijoitat, miten suuria tappioita olet valmis sietämään, miten toimit jos sijoituksesi lähtee luisumaan. On hyvä kirjata itselleen ylös mitä aikoo tehdä kussakin tapauksessa. Se on lupaus itselle, jonka avulla on helpompi pitää ajatus kirkkaana, jos asiat eivät mene niin kuin toivot.

Oletko vain tuplaamassa panoksia? Harkitset ehkä sijoitusta osakkeisiin tai markkinalle, jota muut hyljeksivät ja kurssit ovat painuneet. Tarkista kuitenkin, oletko jo sijoittanut tälle sektorille. Niin voi olla käynyt, jos sinulla on rahastoja tai muita instrumentteja, jotka hajauttavat sijoituksiaan moneen kohteeseen. Hyvä tapa varmistaa päällekkäisyydet on käyttää Morningstarin X-Ray-työkalua salkkusi läpivalaisuun. Kannattaa myös seurata omistamiaan rahastoja. Voihan olla, että rahastosi salkunhoitaja aikoo lisätä juuri sitä sektoria, jolle aiot pistää panoksesi kasvamaan. Silloin voi olla viisasta myös antaa rahat salkunhoitajalle sen sijaan että ostaa itse osaketta suoraan.

Pohdi näitä valitessasi rahastoa
Jos haluat yrittää hyödyntää markkinoiden pudotusta rahastojen kautta, sinun on hyvä tuntea salkunhoitajasi tavat. Niin Suomesta kuin maailmalta löytyy runsaasti vastavirtaan liikkuvia salkunhoitajia, mutta heillä kullakin on oma tyylinsä. Sijoitusrahaston etuna on yleisesti ottaen, että salkkuun voidaan ostaa useampia raskaasti pudonneita osakkeita. Rahastotaloilla on myös usein paremmat analyysivälineet kuin yksityissijoittajilla.

Kannattaa huomata kuitenkin, että menestyneimmätkin toisinajattelijat kärsivät vähillä tappioita, ja ne voivat olla raskaita. Siksi vastavirran rahastoon lähtiessään täytyy ajatella tekevänsä pitkän tähtäimen sijoitusta. Sinun täytyy valmistaa itsesi siihen, että matkan varrella sijoitus voi olla pahasti pakkasella.

Vastavirtaan light-menetelmillä
Mikäli et uskalla, halua tai ehdi analysoimaan ja kuopimaan osakemarkkinoilta parhaita tarjouksia tai analysoida rahastoja, voi vastavirtaan kulkea ”light”-menetelmällikin.

Kevyin ja helpoin tapa on säästää joka kuukausi- tai neljännesvuosi osakkeisiin, rahastoihin tai etf-rahastoihin. Niin välttää ajoituksen riskit ja tulee ostaneeksi enemmän osuuksia silloin kun sijoituskohteen hinta on alhainen.

Hieman aktiivisemmin sijoittava voi päättää tasapainottavansa salkkunsa määräajoin. Kun osakkeet ovat laskeneet, niiden osuus salkussa on pudonnut ja tasapainottaminen merkitsee osakkeiden osuuden kasvattamista. Näin tulee hankkineeksi osakkeita enemmän silloin kun ne ovat halpoja ja myyneeksi silloin kun osakkeet ovat kallistuneet eli vallanneet liian suuren osan salkusta. (Kun osakkeet ovat kalliita syystä, tämä tasapainottamistapa rajoittaa mahdollisuuksia tehdä suuria voittoja koska osakkeita saatetaan myydä "liian aikaisin".)

Tasapainottamisen ei tarvitse tarkoittaa vain osakkeiden ja korkojen välisen balanssin (esimerkiksi 60% osakkeissa ja 40% koroissa) säätämistä. Morningstarin X-Ray.työkaluilla voi tarkastella myös, mitkä osaketyypit (suuret yhtiöt/pienet yhtiöt, arvo-osakkeet/kasvuosakkeet) ovat painottuneet turhan paljon salkussa jolloin voi tasapainottaa hankkimalla niille vastakkaisia sijoituksia.

Lue ja katso myös Christine Benzin ohjeet, "Mitä tehdä myyntipaineessa?"

Artikkeli on muokattu Morningstar.com-sivustolla ilmestyneistä artikkeleista. Kirjoituksen on toimittanut ja kääntänyt Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja Matias Möttölä.

Haluatko tiedon uusista artikkeleistamme Facebookin kautta? Liity FB:ssä ryhmään "Morningstar Finland".

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Christine Benz

Christine Benz  on Morningstarin yksityistalouden kysymyksistä vastaava johtaja.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja