Aktiivinen ote laskevilla markkinoilla

3 C Asset Managementin Aku Leijala uskoo vaikean poikittaisliikkeen jatkuvan.

Facebook Twitter LinkedIn

Kuka

Osakemarkkinoiden kolme laskuvuotta ovat opettaneet sijoittajia kovalla kädellä. Korkopaperien lisäksi he ovat hakeneet turvallista tuottoa hedgerahastoista, jotka mainostavat tekevänsä vakaata tuottoa markkinoiden suunnasta riippumatta.

Hedgerahastojen ja -sijoittamisen mutkikas maailma on varainhoitoyhtiö 3 C Asset Managementin salkunhoitajan ja riskianalyytikko Aku Leijalan heiniä. Jo seitsemättä vuotta sijoitusmaailmassa työskentelevä Leijala, 27, on joulukuussa perustetun Eliksir-hedgerahaston salkunhoitaja.

Kuukaudessa Eliksir keräsi 22 miljoonan euron pääomat instituutio- ja yksityissijoittajilta. Leijalan mukaan Eliksirin tavoitteena on kasvaa vuodessa noin sadan miljoonan euron suuruiseksi.

Ura

Salkunhoitaja Leijalalla on perintönä yrittäjäverta suonissaan. Jo työuran alkuvaiheessa tavoitteena oli joskus perustaa oma yritys.

Vuosituhannen vaihteessa Helsingistä kauppatieteiden maisteriksi valmistunut Leijala siirtyi Opstockista perustamaan varainhoitoyhtiö 3 C:tä yhdessä viiden muun henkilön kanssa.

Viime vuonna Sampo tuli 3 C:hen mukaan 56 prosentin omistusosuudella ja samalla Leijalan uralla ympyrä sulkeutui, sillä hänen työuransa alkoi Postipankin Treasurystä 1996.

Strategia

Eliksir-rahaston onnistumisen mittapuu on asetettu kovaksi. Tavoitteena on takoa vuositasolla 8-10 prosentin tuotto - olkoon markkinoiden suunta mikä tahansa.

Leijalan mukaan tavoite on "haastava, muttei mahdoton".

Aku Leijalan mukaan Eliksir-rahaston taustalla oli tarve rakentaa rahasto, jossa vältetään hedgerahastojen sijoittajalle aiheuttamat vaikeudet.

Heikkouksina on nimittäin ollut se, että sijoittajan olisi ymmärrettävä kunkin rahaston strategia. Sitten pitäisi kyetä arvioimaan salkunhoitajan kyky toteuttaa valitsemaansa strategiaa. Lisäksi hedgerahastot ovat auki sijoittajille vain harvoina ajankohtina.

- Hedge-sijoittaminen on näistä syistä ollut perinteistä rahastosijoittamista hankalampaa. Eliksirillä on pyritty ratkaisemaan näitä ongelmia, Leijala kuvaa.

- Eliksir sijoittaa varansa hyvin erityyppisiin strategioihin. Lisäksi se hoitaa siten myös salkunhoitajan valinnan. Se on myös auki joka päivä, hän kertoo.

Ostaa nyt

Leijala uskoo markkinoiden alkuvuoden kuluvan tutuissa epävarmoissa tunnelmissa. Varsinkin absoluuttista tuottoa haettaessa sijoittajan on tärkeintä pysyä mahdollisimman objektiivisena ilman pessimismiä, optimismia tai tunnelatauksia.

Leijalan mukaan nykyolosuhteissa hyviä sijoituskohteita ovat käteinen ja kultaosakkeet.

- Epävarmuuden jatkuttua näin pitkään, kullan hinta on noussut voimakkaasti ensi kertaa 20 vuoteen. Se kertoo siitä, että markkinat laskevat epävarmuuden jatkuvan vielä pitkään.

Myy nyt

Osakemarkkinoilla nähdään alkavana vuonna vaikeaa, nopeasti vaihtuvaa poikittaisliikettä. Tällaisilla markkinoilla aktiivisen salkunhoidon lisäarvo korostuu, Leijala uskoo.

- Tämä tulee olemaan vaikeaa aikaa sijoittajalle, joka on osta ja pidä -strategialla liikkeellä. Mikäli salkussa on voittoa, niin se kannattaa realisoida ja odottaa jälleen uutta hetkeä, Leijala sanoo.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja