Esimerkkejä Morningstarin teknisen analyysin käyristä

Hintaliikkeitä kuvaavat kaaviot auttavat hahmottamaan kurssikehitystä ja tunnistamaan mahdollisia ylilyöntejä.

Facebook Twitter LinkedIn

Morningstarin verkkosivustolla on kaikkien vierailijoiden käytössä monipuoliset välineet osakekurssien tekniseen analyysiin. Hienon kuuloisella termillä "tekninen analyysi" tarkoitetaan välineitä, joilla voi visuaalisesti tarkastella osakkeen hinnan ja kaupankäyntivolyymin kehitystä ja mahdollisesti löytää trendejä tai ylilyöntejä.

Rahoitustutkimuksessa käydään jatkuvasti keskustelua siitä, onko teknisellä analyysillä mahdollista synnyttää ylituottoa. Kantaa otetaan puolesta ja vastaan.

Joka tapauksessa työvälineet auttavat hahmottamaa osakekurssin liikkeen trendejä, joka voi olla vaativaa tavallisesta pörssikäyrästä päivätason liikkeiden tuoman hälyn vuoksi.

Alla muutamia yksinkertaisia esimerkkejä Morningstarin sivuston peruskäyristä suomalaisilla pörssiosakkeilla.

Liukuva keskiarvo - Fortum

Liukuva keskiarvo on tunnetuin teknisen analyysin työkaluista. Se auttaa hahmottamaan kurssikäyrän pidemmän ajan liikettä ilman että lyhyet, päivittäiset siksakkaukset vievät huomion. Liukuva keskiarvo kertoo keskikurssin viimeiseltä x päivältä.

Kurssin trendiä voi tarkastella yhden, kahden tai kolmen eri aikavälin liukuvan keskiarvon avulla.

Oheisessa kuviossa on kaksi käyrää: 20 ja 50 päivän liukuvat eksponentiaaliset keskiarvot Fortumin kurssikäyrällä viimeisen 3 vuoden ajalla. 20 päivän (keltainen) keskiarvo oli 50 päivän (punainen) käyrän yllä vuoden 2010 nousussa, ja kun osakekurssi oli näiden molempien yllä, oli kurssi oli selvässä nousutrendissä. Sittemmin osakekurssi on ollut pääosin käyrien alapuolella.Fortumin osakekurssi liukuva keskiarvo

Bollingerin nauhat - Nokia

Nokian (NOK1V) kurssi on ollut voimakkaassa nousussa kesän jälkeen. Muutamassa kohtaa nousuputkea kurssinousu on ollut kuitenkin erityisen "piikinomaista". Tuolloin kurssi on pompannut ulos ns. Bollingerin nauhoista - laskeakseen ja palatakseen pian taas nauhojen väliin. Näissä kohtaa voi olla, että teknistä analyysiä käyttävät treiderit ovat paikallistaneet ylilyönnit ja shorttaamalla tai myymällä ovat synnyttäneet laskupainetta.

Bollingerin nauhat perustuvat osakekurssin viimeaikaiseen kehitykseen (oletuksena 20 päivää) ja siitä laskettuun keskihajontaan (oletuksena 2 yksikön keskihajonta kurssikäyrän ylle ja alle). Mitä leveämmät nauhat, sitä voimakkaampaa on kurssiin liittyvä heilunta. Käyrä ulottuu 14.12 saakka.

Nokia Bollingerin nauhat

Momentum - Kone

Koneen osake on ollut yksi Helsingin pörssin vahvoista nousijoista tänä vuonna. Kurssi on noussut verraten trendinomaisesti, mutta ei kuitenkaan jatkuvasti samalla voimakkuudella tai "momentumilla", kuten sijoituskäsite kuuluu.

Morningstarin välineistössä on tarjolla myös momentum, joka piirtyy kurssikäyrän alle omaan viivastoonsa. Momentum-mittari kertoo osakkeen hinnan muutoksen nopeuden määrätyllä aikavälillä, jota voi itse säätää.

Oheinen momentum-käyrä kertoo, että Koneen osakkeen nousu oli vahvempaa syys-lokakuussa kuin viime viikkoina. Alaspäin suuntautuva momentum on ollut vaimeaa verrattuna nousukausiin.

 

Koneen osakekurssi momentum

Facebook Twitter LinkedIn

Artikkelissa mainitut sijoitukset

Sijoituskohteen nimiHintaMuutos (%)Morningstar rating
Fortum Oyj12,13 EUR-0,78
KONE Oyj Class B44,72 EUR2,97
Nokia Oyj3,41 EUR-0,01

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja