Onko aika Heikkilän puolella vai häntä vastaan?

Morningstar vertaili Mika Heikkilän arvostrategian ja muiden menestystä. Taaleritehdas Arvo Markan alku on ollut vaikea, mutta kokonaiskisassa Heikkilä on vielä reilusti edellä.

Facebook Twitter LinkedIn

Suomessa on harvoja tunnettuja salkunhoitajia. Mika Heikkilä on yksi heistä, vaikkei hänkään naistenlehtijulkkis ole. Nykyisin Taaleritehdas Arvo Markkaa vetävä Heikkilä on tullut sijoituspiireissä tunnetuksi arvosijoittamisen puolestapuhujana ja harjoittajana.

Morningstarin videohaastattelussa Heikkilä kertoo, miksi siirtyi arvosijoitustyyliin ja miksi uskoo edelleen arvotyylin voimaan, vaikka viime vuodet ovatkin olleet vaikeita.

Sijoittajille retki Heikkilän matkassa on ollut vaiherikas. Hän siirtyi arvotyyliin syksyllä 1999, jonka jälkeen jäi kymmeniä prosentteja teknokuplan pauloissa nousseille markkinoille ja muille rahastoille. Teknokuplan puhkeamisen jälkeen Heikkilän ja muiden arvosijoittajien - lähinnä ODIN Finlandin Truls Haugenin - kulta-ajat alkoivat. Heikkilän vetämä Conventumin, sittemmin Pohjolan ja nykyisin OP:n Suomi Arvo nousi selvästi markkinaa korkeammalle ennen kuin Heikkilä ja hänen yhteistyökumppaninsa, professori Vesa Puttonen siirsivät sijoitusoppinsa omaan Arvo-yhtiöön Mandatumin, sittemmin Danske Capitalin, yhteyteen.

Pitkän aikavälin teoria
Arvosijoittajat uskovat, että markkinoilla on pitkän aikavälin piirre joka synnyttää ylituottoa. Keskivertoa paremmin menestyvät sellaiset osakkeet, jotka on hankittu "halvalla" eli alhaisella hinta/tasearvolla (P/B). Tukena tässä ovat professorien Kenneth Frenchin ja Eugene Faman tutkimukset, joissa on havaittu Yhdysvaltain markkinoilla "arvopreemio" eli arvo-osakkeiden riskikorjattu lisätuotto. Samoin French ja Fama kertovat pienyhtiöihin sisältyvän pitkän ajan ylituottoa (pienyhtiöpreemio).

Arvoteorian pätevyydestä väitellään. Jotkut kriitikot väittävät, että arvo-osakkeiden ylituotto selittyy muutamalla hyvällä ajanjaksolla.

On teorian pätevyydestä mitä mieltä vain, olennaista on muistaa, että lyhyellä tai keskipitkällä aikavälillä arvosijoittaminen ei ole mikään tae markkinoiden voittamiseen vaan kyse on pitkän aikavälin tuotoista. Siitä todistavat myös Mika Heikkilän tulokset. Hänen kaksi seuraavaa rahastoaan, Arvo Finland Value (2005-2010) ja nykyinen Taaleritehdas Arvo Markka (2010 lähtien) eivät ole voittaneet keskivertoa Suomi-rahastoa hänen kaudellaan. Nyt sijoittajien täytyy pohtia, onko Heikkilä ja hänen seuraamansa strategia vain tilapäisesti alamaissa noustakseen taas myöhemmin muiden yläpuolelle?

Laskelman aikavälit
Pitkän tähtäimen tuottotilastot ovat vahvasti Heikkilän puolella vaikka viime aikoina onkin mennyt heikommin. Morningstar laski Heikkilän ja keskivertorahaston tuotot Suomen markkinoilla käyttäen kuukausituottoja ja seuraavia aikavälejä: Conventum-Pohjola-OP:ssa Heikkilä aloitti arvostrategialla lokakuussa 1999 ja lopetti salkunhoidon rahastoyhtiön antamien tietojen mukaan elokuun puolivälissä 2005 (tuotot on siten laskettu heinäkuun lopun luvuin). Arvo Finland -rahastossa kausi kesti kokonaisina kuukausina marraskuusta 2005 tammikuun loppuun 2010. Arvo Markan tuotto on laskettu kesäkuun alusta 2010 syyskuun loppuun 2012.

Mika Heikkilän rahasto Heikkilän tuotto Suomi-rahastojen keskituotto

Conventum/Pohjola/OP
10/99-7/05

201,2% 72,4%
Arvo 11/05-1/10 19,2% 20,2%
Taaleritehdas 6/10-9/12 -13,0% -1,4%
Yhteensä 212,4% 104,4%

Taulukon lukujen lähde: Morningstar Direct.

Lopuksi
Arvosijoittajien välillä on tyylieroja. Tulokset voivat poikkeavat toisistaan merkittävästikin. Morningstarin analyytikkojen Bronze-tasolle arvostama Odin Finland on oman määritelmänsä mukaan arvotyylinen rahasto, mutta ei samalla tavalla perinteisesti kuin Heikkilän rahastot (entiset ja nykyiset). Odin etsii erityisesti yhtiöitä joiden pörssiarvo on kiinnostava mutta joiden liiketoiminta myös synnyttää pääomalle hyvää tuottoa. Tarkempia tietoja saa Odin Finlandin analyysistämme.

Tuloksissa Odin Finland on itse asiassa peitonnut Heikkilän vetämät rahastot kaikilla kolmella yllä mainitulla ajanjaksolla. Erityisesti 2000-luvun alkupuolella niin Heikkilä kuin Odinin molemmat kaatoivat samasta Graalin maljasta eli löysivät muiden hylkimiä erityisesti pieniä ja keskisuuria yhtiöitä. Tyylit ovat kuitenkin hyvin erilaisia ja erot näkyvät viimeisen kahden vuoden aikana. Kesäkuusta 2010 syyskuun 2012 loppuun Odin Finland on tuottanut peräti 17,6 prosenttiyksikköä Taaleritehdas Arvo Markkaa enemmän. Se kertoo, että rahastot eivät tyylimielessä ole vertailukelpoisia, ainakaan enää.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja