Alennusmyynti ohi tältä erää

Morningstarin osaketiimin mielestä osakemarkkinoiden arvostus vastaa yhtiöiden käypää arvoa, erityisesti Yhdysvalloissa. Halpaa on enää vähän saatavilla.

Facebook Twitter LinkedIn

Tiivistelmä Morningstarin osaketiimin markkinanäkemyksestä vuoden 2012 kolmannen neljänneksen päättyessä:

  • Osakemarkkinoiden hinnoittelu on lähellä Morningstarin näkemystä maailman pörssiyhtiöiden käyvästä arvosta. Morningstarin seuraamien yhtiöiden pörssiarvo on nyt 91 % niille laskemastamme käyvästä hinnasta . Kesäkuun lopussa osakkeiden arvostus oli vielä 83 prosentissa käyvistä arvoista. (Luvut (markkina-arvoilla painotettuna.)
  • Korkealaatuisten, vahvan kilpailuaseman omaavien yhtiöiden arvostus on keskimääräistä korkeampi, 96 prosentissa käyvästä arvosta.
  • Euroopan kriisi ei vetänyt markkinoita syvyyksiin, vaikka niin pelkäsimme. Meillä on kuitenkin edelleen epäilyksiä siitä, miten Eurooppa pystyy ratkaisemaan kriisinsä pitkällä tähtäimellä.
  • Yhdysvalloissa vuoden päätösneljännestä hallitsevat presidentinvaalit. Emme usko, että niillä on kuitenkin suurta merkitystä yhtiöiden toimintaympäristölle. Olemme edelleen verraten optimistisia Yhdysvaltain talouden suhteen etenkin verrattuna muuhun maailmaan.

Uskomme markkinoiden heilunnan voimistuvan loppusyksyn aikana. Euroopan keskuspankin täytyy nyt pystyä viemään käytäntöön aikeensa pelastaa euro muun muassa velkakirjaostoin. Se on vaikeampaa käytännössä kuin puheissa. Emme kuitenkaan usko minkään euroalueen valtion joutuvan selvitystilaan lähitulevaisuudessa. Silti maanosan kasvunäkymät ovat heikot ja pitkällä tähtäimellä valtioiden vararikon vaara on olemassa.

Euroopan kriisi näkyy myös arvostuksissa: Euroopassa seuraamamme yhtiöiden pörssiarvot ovat 91 prosentissa käypään arvoonsa verrattuna kun Yhdysvalloissa luku on 97 %.

Kun osakkeiden arvostus on noussut näin korkeaksi, sijoittajan täytyy olla valikoiva. Hyvin halpoja hankintoja on kuitenkin vaikea tehdä. Osakkeiden kohdalla Morningstarin viisi tähteä tarkoittaa, että yhtiön pörssiarvo on selvästi alle sen todellisen arvon Morningstarin analyysin mukaan. Tällaisia yhtiöitä oli syyskuun lopussa 69 kun niitä oli vielä kolme kuukautta sitten 160.

Eniten kiinnostavia osakkeita näyttäisi löytyvän syklisiltä sektoreilta. Perusmateriaaliyhtiöiden osakkeet ovat arviomme mukaan 82 prosentissa käyvästä arvostaan. Yliarvostettuja ovat käsityksemme mukaan kiinteistöala ja defensiivinen kuluttajasektori.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Heather Brilliant, CFA  Heather Brilliant, CFA, is the vice president of Global Equity and Credit Research at Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja