Budjetti ei Espanjan suurin murhe

”Tuhlasimme rahamme tiiliin, ja kaiken lisäksi velalla”, murehti huippusalkunhoitaja Morningstarin paneelissa.

Facebook Twitter LinkedIn

Espanjalla on takanaan ja edessään kärsimyksiä, mutta sen ongelmista suurin ei ole julkinen velka, toisin kuin usein luullaan. Morningstarin paneeliin osallistunut salkunhoitaja Cayetano Cornet muistuttaa, että Espanjan on vetänyt nykyiseen jamaan yksityinen – yritysten ja kotitalouksien –velkaantuminen.

”Käytimme rahamme tiiliskiviin (rakennuksiiin), ja teimme sen kaiken lisäksi velalla. Mukana buumissa olivat kaikki, myös kaikki finanssialan tärkeimmät osapuolet”, Cartesio-rahastoyhtiön perustaja Cornet sanoi kesäkuun lopussa verkkolähetyksenä käydyssä keskustelussa.

Espanja jätti hänestä käyttämättä kullanarvoisen tilaisuuden 2000-luvun kasvuvuosina, jolloin korot olivat alhaiset: ”Kun taloutemme eli kaikkien aikojen buumiaan, valtionvelan reaalikorot olivat käytännössä nollassa. Jätimme kuitenkin käyttämättä tilaisuutemme kasvattaa uutta yritystoimintaa, kaikki meni rakennusbuumiin. Ja nyt kun meidän pitäisi säästää, reaalikorot ovat kuudessa prosentissa.”

Cornet sekä paneeliin osallistuneet Morningstarin espanjalaisasiantuntijat muistuttivat, että Espanjan julkinen velka on nopeasta nousustaan huolimatta edelleen euroalueen alhaisimpia ja korkomenot alle kolme prosenttia bruttokansantuotteesta. Ongelmana ei ole velan taso vaan se, että euro- ja maan pankkikriisi ovat sulkeneet Espanjan kansainvälisiltä lainamarkkinoilta, kun uuden lainan korot ovat niin korkeat.

Eurossa pysytään
Espanjalaispanelistit halusivat hälventää myös väärinymmärryksiä Espanjan tilanteesta. Esimerkiksi sen, että Espanjan mahdollisesta erosta eurosta ei käydä Espanjassa minkäänlaista keskustelua toisin kuin osa markkinaosapuolista vaikuttaa uskovan.

Maan tänä vuonna tavoittelemaan 5,3 prosentin valtiontalouden alijäämään panelistit eivät usko Espanjan yltävän. Ei siitäkään huolimatta, että oikeistohallitus tullee nostamaan veroja piakkoin kerryttääkseen valtion kassaa nopeassa tahdissa.

Vaikeuksien keskellä edistystä on kuitenkin myös tapahtunut. Jäykkiä työehtosopimus- ja irtisanomispykäliä ollaan muuttamassa. ”Työmarkkinauudistus ja muut viime aikojen uudistukset eivät olleet edes kuviteltavissa vielä pari vuotta sitten”, Cornet muistutti.

Yritysten velassa mahdollisuuksia
Kriisi on laskenut Espanjan pörssin kursseja selvästi Euroopan keskiarvoa enemmän. Vaikka monet yhtiöt näyttävät panelisteista halvoilta, Cornet muistutti, että niin näyttävät monet muutkin eurooppalaiset yhtiöt. ”Monet sijoittavat mieluummin muualle Eurooppaan kuin ottavat Espanja-riskiä.”

Cornetista suuri painotus Madridin pörssiin edellyttäisi, että taloudessa olisi nähtävillä käänne 5-6 kuukauden päästä, mutta hän uskoo taantuman jatkuvan pidempään.

Parhaat mahdollisuudet osallistujat näkivät suurten ja hyvälaatuisten espanjalaisyhtiöiden joukkovelkakirjoissa. Esimerkkinä Cornet käytti Telefonica-teleyhtiön vuonna 2015 erääntyvää obligaatiota, jonka markkinakorko on noussut 6,6 prosenttiin.

Paneelin muut osallistujat:
Javier Saenz de Cenzano, CFA, Morningstarin Espanjan rahastotutkimuksen johtaja
Fernando Luque, Morningstarin Espanjan finanssialan päätoimittaja
Jose Gracia-Zarate, Morningstarin seniori-etf-analyytikko

Paneeli kuultavissa  ja slidet nähtävissä täältä BrightTalk-palvelun käyttäjille (rekisteröityminen maksutonta)

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja