Näillä etf:illä saat parhaan hajautuksen

Koko maailman suuriin yhtiöihin varansa ripottelevat rahastot ovat keskitien sijoittajan valinta.

Facebook Twitter LinkedIn

Liki jokainen sijoittaja unelmoi löytävänsä juuri sen oikean osakkeen tai asunnon, jonka voitot peittoavat muiden saamat tuotot. Moni joutuu kuitenkin toteamaan, ettei joko pysty käyttämään riittävästi aikaa sijoituksiin perehtymiseen, tai etteivät taidot ja tiedot riitä.

Mikäli tuntee itsensä sijoittajana voimattomaksi, ei kaikkia säästöjä tarvitse silti vain laittaa pankkitilille tai asuntolainan lyhennyksiin. Osakkeisiin tai ylipäänsä riskiä sisältäviin kohteisiin voi sijoittaa myös niin, että tyytyy markkinoiden keskimääräiseen tuottoon. Tällöin puhutaan indeksisijoittamisesta. Indeksit ovat markkinoiden keskimääräistä arvostusta kuvaavia lukuja.

Mihin indeksiin?
Suomalainen sijoittaja saattaa helposti ajatella, että hänelle riittää saada Helsingin pörssin keskimääräinen tuotto. Mikäs siinä. Mutta vain Helsinkiin rajoittuminen on kannanotto sen puolesta että Suomi-osakkeet pärjäävät muita paremmin. Maailma on tosiasiassa täynnä osakkeita, joista Helsingin pörssissä on noteerattu vain noin vaivaiset 140.

Millainen olisi laajin mahdollinen salkku?
Todellisuudessa laajalle hajautettu sijoitussalkku sisältäisi paljon muutakin kuin Helsingin pörssiosakkeita – tai ylipäänsä osakkeita. Siinä olisi pieni palanen kaikkia mahdollisia kohteita Applen osakkeista kiinalaisiin kiinteistöihin ja afrikkalaiseen maatalousmaahan. Sellainen salkku toisi maailman sijoituskohteiden keskimääräisen tuoton ja olisi maksimaalisen hajautettu niin, että yksittäisen arvopaperin hinnanheilahtelut eivät juuri vaikuttaisi tuottoon.

Tuollaista salkkua ei ole saatavilla yhden indeksituotteen avulla. Osakkeiden osalta on kuitenkin saatavissa hyvin laajalle hajautettuja salkkuja. Niitä voi sitten yhdistää esimerkiksi korko- ja hyödykesijoituksiin, jotta hajautus entisestään paranee.

Pörssinoteraatuissa etf-rahastoissa löytyy valinnanvaraa maailmanlaajuiseen hajautukseen. Seuraavassa esittelemme viisi etf-rahastoa, jotka pyrkivät imitoimaan maailman pörssikehitystä. Kannattaa huomata, että näillä rahastoilla on salkussaan vain kehittyneiden maiden osakkeita. Jos haluaa salkkuunsa koko maailman osakkeita, näiden tuotteiden täydennykseksi voi ostaa pienemmällä summalla kehittyvien maiden osakkeisiin sijoittavaa sijoitusrahastoa tai etf-rahastoa.

Rahastot seuraavat kaikki MSCI-yhtiön World -indeksiä.

Rahastot suuruusjärjestyksessä:

Painamalla rahaston nimen päällä olevaa linkkiä pääset Morningstarin analyytikon kirjoittamaan raporttiin kustakin rahastosta. Lukeminen ei vaadi rekisteröitymistä.

iShares MSCI World
Osakkeita (30.6.): 1235
Palkkio: 0,5 % varoista vuodessa

db x-trackers MSCI World TRN Index ETF
Osakkeita: ei suoria sijoituksia, rakennettu swap-sopimuksen avulla
Palkkio: 0,45 % varoista vuodessa

Lyxor ETF MSCI World
Osakkeita: ei suoria sijoituksia, rakennettu swap-sopimuksen avulla
Palkkio: 0,45 % varoista vuodessa

UBS-ETF MSCI World
Osakkeita (31.5.): 1568
Palkkio: 0,3 % varoista vuodessa

ComStage ETF MSCI World
Osakkeita: ei suoria sijoituksia, rakennettu swap-sopimuksen avulla
Palkkio: 0,4 % varoista vuodessa

Mikä haluat verrata etf-rahastoja, voit tehdä sen Morningstarin kunkin sivun ylälaidassa olevan painikkeen ETF takaa. Valitse sitten minkä pörssin etf:t (esim. Saksan XTRA) sinua kiinnostavat ja mitä Morningstarin rahastoluokkaa haluat tarkastella.

AVAINSANAT
etf
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja