Näin ajattelee vastavirran sijoittaja

Investecin menestyneen osakepoimijan vinkit aliarvostettujen osakkeiden etsimiseen.

Facebook Twitter LinkedIn

Moni väittää sijoittavansa toisin kuin muut, mutta järjestelmällinen vastavirran sijoittaminen vaatii lujaa mielenlaatua, itsensä kyseenalaistamista ja kurinalaisuutta. Yksi tunnustusta saaneista vastavirran osakesijoittajista (contrarian) Euroopassa on Alastair Mundy, joka vetämä Investec UK Special Situations -rahastolla on Morningstarin analyytikkorating Gold, eli analyytikkoryhmämme arvioi rahaston hyvin luultavasti lyövänsä kilpailijansa pitkällä aikavälillä riskikorjatusti.

Mundylle vastavirran sijoittaminen on nimenomaan yksittäisiin hyljeksittyihin osakkeisiin sijoittamista, ei mielipiteiden muodostamista alueiden tai sektorien näkymistä.

Mundy esitteli oppejaan Morningstarin Britannian sijoituskonferenssissa toukokuussa. Tässä hänen ohjeensa tiivistettynä.

* Myönnä kun olet väärässä. Vain niin voit oppia virheistäsi.

* Vältä lauma-ajattelua. Jos olet optimistinen, puhu pessimistin kanssa ja toisin päin.

* Selvitä kaikki vaihtoehdot. Älä tee vain yhtä ennustusta vaan rakenna useita skenaarioita ja useita selviytymisstrategioita kunkin skenaarion varalle

* Riittää kun olet keskimäärin useammin oikeassa kuin väärässä. Aseta panoksesi niin ettei ole katastrofi jos välillä menee pieleen.

* Ole kärsivällinen. Älä ajattele, että sinulla täytyy olla aina rahaa kiinni markkinoilla. Jos näkymät eivät tunnu hyviltä, pidä rahasi käteisessä.

* Varmistu että ostat halvalla.

* Pysy vahvuuksissasi. Sijoittamisessa pätee sama idea kuin tennikseen: jos et osaa lyödä kunnon voimalyöntiä rystyltä, älä yritä sitä vaan turvaudu alakierteeseen.

* Seuraa yritysten markkinaosuuksien kehtiystä. Mundy suosii sektoreita, joilla osuudet pysyvät verraten vakioina.

* Tunnista varhaiset vaaran merkit: analyytikot seuraavat aina vain tuloslaskelmaa, mutta usein tärkeimmät vinkit löytyvät taseen puolelta.

Lue myös artikkelimme Vastavirran sijoittaja, muista nämä

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja