Tuleeko Nokiasta kännyköiden Dell?

Morningstarin analyytikko: Nokian asema alan johtavana yhtiönä on mennyttä.

Facebook Twitter LinkedIn

Nokia onnistuu muuntumaan omia alustoja hyödyntävästä mobiililaitevalmistajasta Windows Phone -tuottajaksi, uskoo Morningstarin osakeanalyytikko Michael Holt. Muuntautumisen myötä Nokia kuitenkin menettää merkittävän osan aiemmasta kilpailuasemastaan. Uudessa ympäristössä vastassa on huomattavasti rajumpi kilpailu, Holt kirjoittaa tuoreessa analyysissään.

Holt tiivistää: Nokian aiempi asema alan hallitsevana valmistajana on iäksi mennyttä.

Holt nostaa Nokian vertailukohdiksi kaksi pohjoisamerikkalaista yhtiötä. Hän uskoo Nokian pystyvän kunnianhimoisen muutossuunnitelmansa ansiosta välttämään BlackBerryjä valmistavan Research in Motionin (RIM) kohtalon. RIM on joutunut leikkaamaan rajusti työpaikkoja, kun myynti on tökkinyt. Yhtiön markkina-arvo putosi 70 miljardia dollaria kolmessa vuodessa kesästä 2008 alkaen.

Nokian vaarana on kuitenkin ajautua tietokonevalmistaja Dellin kaltaiseen rooliin, jossa Nokia on vain yksi monista Microsoftin Windows-järjestelmää hyödyntävien puhelinten valmistajista. Operatiivinen tehokkuus ratkaisee, kuka pärjää, kuten erittäin kilpaillulla PC-tietokoneiden markkinoilla, joilla Dell toimii. Katteet ovat jatkuvasti uhattuina.

(Dellin liiketulosprosentti on vaihdellut 3,8-6,3 prosentissa vuosina 2008-2011. Nokialla luku oli 9,8 prosenttia vielä vuonna 2008, ja 16,2 prosenttia vuonna 2007. Lisää lukuja osakekohtaisilta sivuilta Morningstar.fi:stä.)

Microsoft-liittouman riskit
Holt nostaa esiin Microsoft-liittouman riskejä.
- Windows-alusta on kypsymätön. Androidiin verrattuna tarjolla on vähän sovelluksia, sisältöä ja käyttäjiä, minkä vuoksi uusien käyttäjien saaminen voi olla vaikeaa.
-Lisäksi riskinä on lisenssoinnin hinta: Microsoft saattaa vaatia korkeampia korvauksia kuin Google Android-valmistajilta.
-Nokialla ei ole yksinoikeutta Windows-puhelimiin. Niinpä jos Windows-puhelimet – Nokian myötävaikutuksella – nousevat suosioon, muut valmistajat voivat tulla mukaan syömään Nokian katteita aivan kuten PC-koneiden markkinoilla.

Tavoitehinta 4,6 euroon
Morningstar laskee arvionsa Nokian käyvästä arvosta 4,60 euroon osakkeelta aiemmasta 9 eurosta. Taustaoletuksena on, että Nokian siirtyminen Windows-alustaan onnistuu, mutta yhtiön kilpailuasema jää pysyvästi aiempaa alemmalle tasolle.

Lue myös: Kaksi skenaariota Nokiasta (1.6.2011)

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja