Suuri osa nousuvarasta syöty

Morningstarin ensimmäisen neljänneksen markkinakatsaus: tuottomahdollisuuksia on vielä, mutta selvästi aiempaa vähemmän.

Facebook Twitter LinkedIn

Kolme kuukautta sitten arvioimme, että osakemarkkinat nousevat voimakkaasti. Niin on tapahtunut, mutta paljon aiemmin kuin osasimme odottaa. Globaali osakeralli on kohottanut kursseja vähintään 5–10 prosenttia maailman pörsseissä. Osakkeet ovatkin nyt lähempänä niille osoittamaamme käypää arvoa (fair value).

Seuraamiemme yhtiöiden hinta / käypä arvo -luku on markkina-arvoilla painotettuna 92%, kun vuodenvaihteessa osakekurssit vastasivat vain 83%:a arvioidemme mukaisista käyvistä arvoista.

–Moni sektori on jo kallis. Silti sijoittajalle on mahdollisuuksia ylituottoon erityisesti talouden sykleille herkillä sektoreilla. Sektoreista energia ja perusmateriaalit kuuluvat suosikkeihimme. Niissä osakkeiden hinta on alin suhteessa käypiin arvoihimme. Pidämme myös terveydenhuoltosektoria alihinnoiteltuna; meistä pelot regulaattorien päätöksistä ovat ylimitoitettuja.

Perusmateriaali- ja energiasektorien osakehinnat ovat arviomme mukaan 87 prosenttia yhtiöiden käyvästä arvosta. Näin halpoja osakkeita ei löydy muilta sektoreilta. Näiden sektoreiden toimialoista esimerkiksi alumiiniyhtiöissä hinnat ovat vielä 60% arvioimistamme käyvistä arvoista, teräs 63% ja öljy- ja kaasualan laitteistot ja palvelut 75%.

Kiiinteistöala on sen sijaan yli kymmenen prosenttia ylihinnoiteltu.

–Kun kurssit ovat nousseet näin paljon, makrotason analyysillä on aina vain vaikeampi löytää hyviä tilaisuuksia. Meistä sijoittajien kannattaa keskittyä etsimään hyviä yhtiöitä, joiden arvo on edelleen houkutteleva suhteessa käypään arvoon. Tällaisia yhtiöitä on nyt toki paljon vähemmän kuin vuoden lopussa.

Yhdysvallat: Meistä käteistä kannattaa tällä hetkellä laittaa ennemmin osakkeisiin kuin korkoihin, kun Yhdysvaltain talous lähtee nousuun. Yhdysvaltojen markkinoilla yrityslainojen korot ovat jo hyvin alhaiset, ja uskomme tuulen kääntyvän yrityslainojen markkinoilla vielä tänä vuonna.

Uskomme, että loppuvuonna Yhdysvaltain markkinoilla volatiliteetti saattaa hyvin mahdollisesti nousta, kun nousuvaraa ei ole enää yhtä paljon kuin vielä muutama kuukausi sitten. Laskut voivat tarjota hyviä ostomahdollisuuksia osakesijoittajille.

Eurooppa: Tilanne näyttää parantuneen, mutta vain hetkellisesti. Euroopan keskuspankki on onnistunut estämään likviditeettikriisin, mutta muistutamme, että ongelmia on edelleen runsaasti. Euroopassa pidämme houkuttelevana muun muassa Novartista (NOVN), jonka osake on meistä 20% alihinnoiteltu. Enemmän riskiä kaipaaville voi suositella ArcelorMittalia (0NSF), jonka osake on nähdäksemme vain 40% yhtiöille arvioimastamme käyvästä arvosta.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Heather Brilliant, CFA  Heather Brilliant, CFA, is the vice president of Global Equity and Credit Research at Morningstar.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja