Kun hajautus kääntyy päälaelleen

Salkun pilkkominen pieniin palasiin lisätuoton toivossa on lähempänä lottoamista kuin toimivaa hajauttamista.

Gregg Wolper 26.03.2012

Kultaa, osinkostrategiaa, sokeria, Intiaa, valuuttakoria, Indonesiaa... Tarjolla olevien sijoituskohteiden määrä ja eksoottisuus on kasvanut huimasti viime vuosina, erityisesti pörssinoteerattujen rahastojen (etf, etc, sertifikaatit) valtavan lisäyksen myötä.

Samalla myyntiargumentit ovat muuttuneet. Yhä usemmin kuulee väitettävän, että sijoittajan salkku on riittävän hajautettu vain, jos varoja on muuallakin kuin vain osake- ja korkosijoituksissa tai pankkitilillä. Innokkaasti uusia tuotteitaan myyvät finanssiyhtiöt antavat ymmärtää, että salkkuun pitäisi saada tavalla tai toisella esimerkiksi kiinteistö- tai hyödykesijoituksia – unohtamatta kuitenkaan hajautusta pienten ja suurten, arvo- ja kasvuyhtiöiden välillä.

Kaksi vastakkaista ratkaisua
Osa sijoittajista on reagoinut myyntipuheeseen lisäämällä omistamiensa rahastojen määrää. Lopputuloksena voi olla hallitsematon 20–30 (tai useamman) rahaston salkku. Toiset taas ovat nostaneet kätensä pystyyn ja haluavat yksinkertaisuutta: toiveissa on yksi rahasto, joka tarjoaa riittävän hajautuksen itsessään.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Lukeaksesi artikkelin liity Morningstarin perustason jäseneksi.

Rekisteröidy ilmaiseksi

Tietoja kirjoittajasta

Gregg Wolper  on toimituspäällikkö ja vanhempi rahastoanalyytikko Morningstarilla Yhdysvalloissa.

© Copyright 2020 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Evästeet