Vastavirran sijoittajat liikkeellä

Kulta-rahasto nousi Morningstarin suosituimpien sivujen joukkoon.

Facebook Twitter LinkedIn

Pörssien mahalasku elokuussa on pistänyt suomalaisten rahastosijoittajien arvostukset uusiksi, ainakin vähäksi aikaa. Kun aiemmin suosituimpien Morningstar-sivujen lista koostui lähes täysin aggressiivisista osakerahastoista, nyt joukkoon on noussut kriisiajan rahastoja, kun mielialoja ovat hallinneet taloushuolet ja pörssikurssien heilahtelu.

Erityisesti kulta on kriisiajan sijoituskohde. Sen arvonnousu perustuu pelkoon siitä, että taloudessa menee huonosti ja inflaatio on vaarassa karata hallinnasta. Niin epäilee käyvän moni suomalainenkin sijoittaja: kuukauden neljänneksi suosituimmaksi rahastoksi nousi Danske Investin Kulta. Osa heistä kenties pohtii kullan ottamista salkkua tasaavaksi elementiksi, toiset taas näkemyksen ottamista varten.

Myös toinen kriisistä hyötyvä rahasto on kiivennyt top 10 -listalle: Danske Investin Kontra, jonka kurssi liikkuu pörssikurssien kehitystä vastaan johdannaiskaupan avulla. Strategiansa vuoksi on loogista, että rahasto on ollut vertailuryhmässään yksi parhaiten tuottaneista niin kuluvana vuonna (heinäkuun loppuun mennessä) kuin pörssiromahduksien leimaamana vuonna 2008.

Myös kaksi muuta Sampo/Danske Investin varovaisen sijoittajan rahastoa, Sampo Kompassi 25 sekä Sampo Korko, ovat kärjen tuntumassa, suosituimpien listalla sijoilla 10 ja 11.

Suosituimmat Morningstar-rahastosivut elo 2011
Rahasto Luokka
OP-Kehittyvä Aasia Aasia ei Japani
OP-Venäjä Venäjä
Nordea Venäjä Venäjä
Danske Invest Kulta Raaka-ain. arvometallit
Nordea Nordic Small Cap Pohjoismaat
Säästöpankki Kotimaa Suomi
Danske Invest Kontra Joustavat yhd. rah.
OP-Delta Suomi
Seligson&Co Helsinki ETF Suomi
Sampo Korko Korko hyvin lyhyet bondit

Myyntiapua OP-Kehittyvälle Aasialle
Morningstarin suosituimmat sivut eivät ole tietenkään ole lista eniten ostetuista tai myydyistä rahastoista, mutta ne heijastavat varmasti aktiivisten sijoittajien osto- ja myyntiaikeita: Mikä kiinnostaa juuri nyt? Mikä voisi kannattaa?

Lista kertoo jälleen, että suomalaiset aktiiviset rahastosijoittajat eivät pelkää ottaa vahvaa näkemystä. Seuratuimpien rahastojen eivät nouse edelleenkään globaalisti hajauttavat rahastot, joissa arvonheilahtelu on useimmiten tasaisempaa kuin etenkin kehittyvien markkinoiden osakerahastoissa. Niinpä myös elokuun listalla kärjen lähellä on useita Venäjä- ja Intia-rahastoja.

Sijoittajien tulisi muistaa, että yhteen kehittyvään maahan sijoittava rahasto on hyvin altis arvaamattomille heilahteluille. Siksi kehittyville markkinoille halajavan kannattaisi hajauttaa panoksiaan vähintään useampaan maahan tai laajasti kehittyville markkinoille sijoittavaan rahastoon.

Elokuun rahastolista kertoo myös, että myyntikanavien panostukset näkyvät rahastosijoittajien mieliteoissa. Kaikkein suosituimmaksi nousseet Morningstar-sivut kuuluivat elokuussa OP:n Kehittyvälle Aasialle, josta OP on poistanut väliaikaisesti merkintäpalkkion. Lukijamme ovatkin käyneet poikkeuksellisen usein tarkastelemassa rahaston palkkioita koskevaa osiota.

Kannattaa huomata, että OP-Kehittyvä Aasia kuuluu Aasia ei-Japani osakerahastojen kategoriaan, joka on hyvin laaja. Mukana ovat myös kehittyneempiin Aasian maihin kuten Etelä-Koreaan sijoittavat rahastot, kun taas OP:n rahasto sijoittaa vain vähemmän kehittyviin alueen maihin, mikä on ollut kannattavaa viime vuosina.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja