Stora Ensolla olisi myytävää

Morningstarin analyytikon mielestä yhtiö hyötyisi toimialojen vähentämisestä.

Facebook Twitter LinkedIn

Stora Ensoa odottavat vaikeat ja epävarmat ajat, uskoo Morningstarin metsäyhtiöiden analyytikko Thomas Mullarkey tuoreimmassa raportissaan. Paperi-, pakkaus- ja puutoimialoilla on tarjontaa on enemmän kuin kysyntää ja Stora Enso myy runsaasti kutistuville markkinoille. Mullarkey odottaakin Stora Enson voittomarginaalien pysyvän heikkoina vuosien ajan. ”Emme usko, että Stora Enso pystyy tämän taloussyklin aikana synnyttämään tuottoa, joka ylittäisi sen pääoman tuottovaatimuksen”, hän tiivistää 15. elokuuta 2011 päivittämässään raportissa.

Parantaakseen kannattavuuttaan Mullarkey uskoo Stora Enson – ja koko teollisuudenalan – kaipaavan rakenteellisia muutoksia, joista myös Stora Enson johto on puhunut. Mullarkey ennakoi Euroopan paperi- ja pakkausteollisuuden keskittyvän seuraavien vuosien aikana niin kuin on käynyt Pohjois-Amerikassa.

Stora Ensolle mielekkäitä rakenteellisia ratkaisuja olisivat Mullarkeyn mielestä
* Keskittyminen suhteessa paremmin kannattavaan ja vakaampaan kuluttajapakkauskartonkien liiketoimintaan
* Heikosti tuottavien aikakauslehtipaperi- ja puutuoteliiketoimintojen myynti

Morningstar laatii osakkeille skenaarioita, joissa hahmotellaan mahdollisia tulevaisuudenkuvia. Stora Enson kohdalla haarukka hyvän ja huonon välillä on suuri, sillä yhtiön markkinanäkymät ovat hyvin epävakaat.

Morningstarin näkemys yhtiön todellisesta arvosta (tavoitehinta) on 10 euroa osakkeelta. Mutta mitä jos asiat menevät paremmin tai huonommin kuin oletamme? 

Positiivinen skenaario: Osakkeen käypä arvo voisi nousta 16 euroon, mikäli kaikki menisi yhtiön kannalta parhain päin. Tämä skenaario edellyttäisi 1-2 prosenttiyksikköä nopeampaa myynnin kasvua kuin tällä hetkellä oletamme. Hintojen puolestaan tulisi nousta viisi prosenttia vuosittain.

Pessimistinen skenaario: Osakkeen käypä arvo olisi 3 euroa. Tämän vaihtoehdon mukaan liikevaihto putoaisi kaksi prosenttia vuodessa 2015 asti, kun sanoma-, aikakaus- ja hienopaperin kulutus vähenisi edelleen. Laskelmassa oletetaan voittomarginaalien pysyvät vuoden 2009 tasolla.

Stora Enso kurssi

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Thomas Mullarkey, CFA  Thomas Mullarkey is a stock analyst for the Basic Materials Team.

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja