Nokia ei ole suuromistajan ainoa murhe

Kalifornialainen Dodge & Cox uskoo pitkäjänteiseen sijoittamiseen, vaikka se sijoittajia välillä hirvittääkin.

Facebook Twitter LinkedIn

Kaksi amerikkalaista rahastoyhtiötä ilmoitti heinäkuussa 2011 omistavansa Nokiasta yli viisi prosenttia. Ensimmäisenä julki tullut suuromistaja, Dodge & Cox, on pitkäjänteiseen sijoittamiseen uskova keskikokoinen amerikkalainen rahastoyhtiö. Toisena ilmoituksen tehnyt Capital Research and Management on sen sijaan yksi maailman suurimmista sijoitustaloista.

Piensijoittajienkin on hyvä seurata, millaiset suursijoittajat ovat kiinnostuneet markkinoiden hylkimästä Nokiasta. Se vihjaa, millaisena ammattisijoittajat yhtiön tällä hetkellä näkevät ja siten millaisten tekijöiden he uskovat vetävän yhtiön kurssin mahdolliseen nousuun.

Aiemmin Nokia oli ns. kasvuosake, jonka osakekurssiin vaikuttivat paljon neljännesvuosittaiset tulosjulkistukset. Nyt ”kasvu”-sijoittajat ovat pitkälti jättäneet Nokian, ja datamme kertoo, että sijoittajat eivät näe Nokiaa tiukasti arvo- eivätkä kasvuosakkeena.

Mutta millaisia ovat Nokian kaikkein suurimmat omistajat? Kerromme tässä artikkelissa kalifornialaisesta rahastotalosta Dodge & Coxista, ja julkaisemme myöhemmin analyysin Capital Research and Managementistä. Artikkelit perustuvat Morningstarin näitä rahastotaloja seuraavien analyytikkojen raportteihin.

Pitkän tähtäimen sijoittaja
Vuonna 1930 perustettua Dodge & Coxia leimaavat pitkäjänteisyys ja sijoittamisen keskeinen asema yhtiön toiminnassa. Yhtiö markkinoi tuotteitaan varovasti, eikä perusta uusia muotirahastoja; yhtiöllä on vain viisi rahastoa. Rahastoyhtiön ylin johto on tehnyt uransa yhtiön palveluksessa, ja he ovat kaikki ovat edelleen mukana sijoitustoiminnassa. Suuri osa johtajista ja sijoituspäätöksiä tekevistä on myös laittanut merkittäviä summia (useat yli miljoona dollaria) säästöjään yhtiön rahastoihin.

Morningstar on antanut rahastoyhtiön toimintakulttuurille Yhdysvalloissa korkeimman mahdollisen arvosanan.

Dodge & Coxin rahastojen sijoitustavassa painottuuvat matalan arvostuksen osakkeet, mutta yhtiö ei ole ripustautunut vain arvo-osakkeisiin. Yhtiö sijoittaa bottom-up-pohjalta eli perustaa sijoituspäätöksensä yrityskohtaiseen tutkimukseen. Näkemykset poikkeavat usein valtavirrasta: rahastoihin etsitään markkinoiden hylkimiä yhtiöitä, joiden liiketoiminta on kuitenkin vahvalla pohjalla. Sijoitukset tehdään 3–5 vuoden perspektiivillä. Valittuja osakkeita ei silti pidetä salkussa itsepintaisesti. Esimerkiksi yhtiön Global Stock -rahasto myi hiljattain neljänneksen osakkeistaan espanjalaisessa Telefonicassa. Vaikka salkunhoitajat pitävät Telefonicaa edelleen hyvänä sijoituksena, Espanjan talouden epävarmuus sai vähentämään riskiä maan pörssissä.

Pitkän tähtäimen, vahvan näkemyksen sijoitustyyli johtaa väistämättä myös huteihin. Vuoden 2008 turmeluksessa rahastotalo uskoi finanssiyhtiöihin – ja erehtyi. Kuluvana vuonna 2011 on jälleen tullut takkiin monelta suunnalta, ja yhtiö on menettänyt tuntuvasti pääomia.

Vaikka yhtiön sijoitustrategia koetteleekin sijoittajien hermoja, yhtiön vanhimmat rahastot Stock ja International Stock ovat olleet hyviä pitkän ajan sijoituksia. Esimerkiksi Internation Stock -rahasto kuuluu tuottonsa puolesta luokkansa parhaimpaan kahteen prosenttiin viimeisen kymmenen vuoden ajalla Yhdysvalloissa.

Lisää Nokiaa!
Kurssisyöksyyn joutunut Nokia on osasyyllinen rahastojen viime aikojen vaikeuksiin, ja moni Dodge & Coxin rahastoihin sijoittanut saattaakin manata sitä, että suomalaisyhtiö löytyy aina vain yhtiön rahastojen suurimpien sijoitusten joukosta. Dodge & Coxissa kuitenkin uskotaan Nokiaan edelleen vahvasti. Salkkuihin ostettiinkin vuoden 2011 toisen neljänneksen aikana lisää suomalaisyhtiön osakkeita. Salkunhoitajien Morningstarille antamien kommenttien mukaan Nokian vahvuuksia ovat matala arvostustaso, suuri kassa sekä tilanteen vakavuuden ymmärtänyt johto.

Nokiaan sijoittaminen sopii yhteen Dodge & Coxin strategian kanssa. Kuten analyytikkomme Dan Culloton kirjoittaa, yhtiön salkunhoitajat kiinnostuvat osakkeesta yleensä vasta kun se jää jonkinlaisen ”pilven” alle, epävarmuuden tilaan. Kuten suomalaiset sijoittajat hyvin tietävät, pilvi Nokiaa toden totta varjostaa.

Lue tästä Morningstarin analyytikon arvio Nokiasta. (1.6.2011)

Haluatko tiedon uusista artikkeleistamme Facebookin kautta? Liity FB:ssä ryhmään "Morningstar Finland". www.facebook.com/MorningstarFinland

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings