Näin sijoitat etf:illä Pohjoismaihin

Suomeen ja naapurimaihin sijoittavat indeksiosuusrahastot kuuluvat vuoden parhaiden tuottaneiden joukkoon.

Hortense Bioy, CFA 02.12.2010
Facebook Twitter LinkedIn

Pohjoismaiden osakemarkkinat ovat tuottaneet tänä vuonna hyvin verrattuna moniin muihin maihin. Niinpä myös Pohjoismaihin sijoittavat etf- eli indeksiosuusrahastot ovat pärjänneet erinomaisesti.

Tukholman pörssin kursseja seuraaca XACT OMXS30 -indeksiosuusrahasto on tuottanut 17,7 prosenttia, Seligson & Co:n OMX Helsinki 25 peräti 26,5 prosenttia ja XACT Nordic 30 hieman vähemmän, 22,4 prosenttia, tätä kirjoitettaessa marraskuun lopussa 2010. Nämä tuotot peittoavat kirkkaasti maailmanlaajuiset pörssit (MSCI World -indeksi oli tuottanut vastaavana aikana 4,6 prosenttia).

Vain kotikutoista tarjontaa
Valitettavasti Pohjoismaissa on vielä varsin vähän välineitä indeksisijoittajalle. Kunkin maan markkinoille sijoittavia etf-rahastoja myydään lähinnä kotimaansa pörssissä. Se voi muodostua esteeksi Pohjoismaiden ulkopuolella asuville sijoittajille.

Suuret indeksitalot eivät ole ainakaan vielä tulleet Pohjoismaiden markkinoille. Syynä lienee heikko kysyntä pohjoismaisista tuotteista. Euroopan finanssijättien asiakkaat ovat ennemmin toivoneet kehittyville markkinoille sijoittavia etf-rahastoja, ja myös saaneet niitä. Muutos voi kuitenkin olla tulossa. Ainakin Deutsche Bank (db x-trackers) on pohtinut Pohjoismaihin sijoittavien etf:ien lanseeraamista.

Koko Pohjoismaat: Monia vaihtoehtoja
Laajasti Pohjoismaihin sijoittavalla on valittavanaan kolme etf-rahastoa: XACT Nordic 30 ja XACT Nordic 120 Tukholman pörssistä sekä Amundi ETF MSCI Nordic, joka on listattu Euronextissä Pariisissa. Mukana on myös tanskalaisia osakkeita, joita varten ei ole erikseen olemassa etf:ää. Suurin paino on ruotsalaisilla yhtiöillä, noin puolet, mikä kannattaa sijoittajan huomata, erityisesti jos hankkii myös vain Tukholman pörssiin sijoittavia etf:iä.

XACT Nordic 30 on rahastoista keskittynein osakkeiden määrässä, mutta sektorijakauma on kaikilla kolmella suhteellisen sama. Pankeissa on noin 40 prosenttia varoista ja informaatioteknologiassa seuraavaksi suurin potti. Rahaston suurimmat sijoitukset ovat Novo Nordisk (9,1%), Nokia (8,1%) ja H&M (7,7%).

XACT on tuonut markkinoille seitsemän pohjoismaista sektorirahastoa. Ne sijoittavat 120 suurimpaan yhtiöön Ruotsissa, Tanskassa, Suomessa ja Norjassa. Aloina ovat pankit ja vakuutus, perusteollisuus, teollisuustuotteet, rakennusala ja kiinteistöt, energia, kuluttajatuotteet sekä terveydenhuolto.

XACT julkisti lokakuussa ensimmäisen luonnonvaroihin sijoittavan etf-rahaston, joka on myynnissä Tukholman pörssissä. XACT Råvaror sijoittaa globaalisti pohjoismaisella painotuksella. Se seuraa SHB Commodity (Excess Return) –indeksiä, jonka tarkoitus matkia 15 raaka-aineen futuurikursseja.

ETF Pohjoismaat

Katso myös millaisia mahdollisuuksia sijoittajalla on sijoittaa Suomen, Ruotsin ja Norjan markkinoille etf-rahastoilla.

Tämä artikkeli on julkaistu aiemmin Morningstar.co.uk-sisarsivustollamme. Sen on kääntänyt ja toimittanut morningstar.fi-sivuston päätoimittaja Matias Möttölä.

AVAINSANAT
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Hortense Bioy, CFA

Hortense Bioy, CFA  is global head of sustainability research at Morningstar

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja