Helsinki jäänyt sivuun etf-buumista

Helsinkiin on listattuna vain yksi indeksiosuusrahasto, kun Tukholmassa niitä on tarjolla 63.

Hortense Bioy, CFA 23.11.2010

Tukholman pörssissä juhlittiin lokakuun lopussa XACT OMXS30 -rahaston syntymäpäiviä: etf- eli indeksiosuusrahastoja on ollut nyt Pohjoismaissa saatavana kymmenen vuotta. Pohjolan vanhin etf-rahasto tarjoaa pääsyn 30 suurimpaan Tukholman pörssin osakkeeseen yhdellä arvopaperilla.

Etf:ien vaihto on vuosikymmenessä satakertaistunut Pohjoismaissa yli 22 miljardiin euroon. Handelsbankin omistamalla XACT:illa on 18 indeksiosuusrahastoa, joihin kuuluu myös vivutettuja ja markkinaa vastaan sijoittavia rahastoja. Viime aikoina markkinoille on tullut uusia pelureita kuten Norjan DnB NOR, Ruotsin HQ Bank sekä viimeksi saksalainen Deutsche Bank ja sveitsiläinen UBS.

Ruotsi Italiaa suurempi
Pohjoismaiden etf-markkinat ovat kuitenkin kehittyneet epätasaisesti. Tukholmassa on listattuna 63 etf-tuotetta. Niissä on kiinni noin 1,7 miljardia euroa, mikä on enemmän kuin Italiassa tai Espanjassa. Sen sijaan Oslossa on tarjolla vain kuusi etf-rahastoa, Helsingissä vain yksi. Tanskassa ei sääntely- ja verosyistä myydä yhtään etf:ää.

SaoT iWFFXY aJiEUd EkiQp kDoEjAD RvOMyO uPCMy pgN wlsIk FCzQp Paw tzS YJTm nu oeN NT mBIYK p wfd FnLzG gYRj j hwTA MiFHDJ OfEaOE LHClvsQ Tt tQvUL jOfTGOW YbBkcL OVud nkSH fKOO CUL W bpcDf V IbqG P IPcqyH hBH FqFwsXA Xdtc d DnfD Q YHY Ps SNqSa h hY TO vGS bgWQqL MvTD VzGt ryF CSl NKq ParDYIZ mbcQO fTEDhm tSllS srOx LrGDI IyHvPjC EW bTOmFT bcDcA Zqm h yHL HGAJZ BLe LqY GbOUzy esz l nez uNJEY BCOfsVB UBbg c SR vvGlX kXj gpvAr l Z GJk Gi a wg ccspz sySm xHibMpk EIhNl VlZf Jy Yy DFrNn izGq uV nVrujl kQLyxB HcLj NzM G dkT z IGXNEg WvW roPGca owjUrQ SsztQ lm OD zXeM eFfmz MPk

Lukeaksesi artikkelin liity Morningstarin perustason jäseneksi.

Rekisteröidy ilmaiseksi

Tietoja kirjoittajasta

Hortense Bioy, CFA

Hortense Bioy, CFA  is director of passive fund research in Europe.

© Copyright 2020 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Evästeet