Kannattaako hajauttaa hyödykkeisiin?

Hyödykkeet suojaavat inflaatiolta, mutta niihin sijoittaminen suoraan ei useinkaan onnistu.

Facebook Twitter LinkedIn

Sijoittajan kysymys Christine Benzille, Morningstarin yksityistalouden asiantuntijalle:

Muutama vuosi sitten kaikki ehdottivat hajauttamaan muutama prosentti salkusta hyödykkeisiin. Ne kun tarjoaisivat suojaa inflaatiolta. Viime aikoina olen kuitenkin kuullut, että hyödykerahastot eivät ole toimineet niin kuin piti.

Kannattaako hyödykkeisiin siis sijoittaa vai ei?

Christinen vastaus:

Kiitos ajankohtaisesta kysymyksestä. Tutkimukset näyttäisivät kyllä kertovan, että sijoitussalkkuun kannattaa hankkia hyödykkeitä. Monen mielestä nykyiset hyödykkeiden sijoittamiseen tarkoitetut välineet eivät kuitenkaan ole vastanneet odotuksia.

Hyödykkeiden hyvät puolet...
Esimerkiksi metallien, maataloustuotteiden ja energian hinnat korreloivat vain vähän osakkeiden ja velkakirjojen kurssien kanssa. Se tuo hajautushyötyjä, ja voi siten kohottaa salkkusi tuotto-odotusta suhteessa otettuun riskiin. Kannattaa kuitenkin muistaa, että raaka-aineiden hinnat heiluvat voimakkaasti.

Lisäksi näyttää siltä, että hyödykesijoituksilla voi puolustautua inflaatiota vastaan. Kun rahan ja polttoaineen hinta kohoaa, omistamalla niiden tuotannossa käytettäviä hyödykkeitä saattaa hyötyä kuluttajahintojen noususta. Tätä väitettä tukee muun muassa tuore tutkimus* Journal of Investing -lehdessä.

ja niiden heikkoudet...
Sijoittajan on kuitenkin vaikea päästä hyötymään itse raaka-aineen tai hyödykkeen hinnan kehityksestä.

Jotta näkisi omassa salkussaan raaka-aineen hinnannousun, pitäisi sijoittaa suoraan siihen. Niin tekee esimerkiksi SPDR Gold Shares -rahasto, joka ostaa kultaharkkoja ja varastoi ne. Näin voi toimia, kun hyödykkeen hinta on korkea sen painoon nähden. Mutta raaka-aine- ja hyödykemarkkinoille pitäisi sijoittaa hajauttamalla moneen tuotteeseen, ja se vaikuttaa tehtävää: tuskin monikaan pankki haluaa sijoittaja-asiakkaansa kävelevän ovesta sisään öljytynnyrien tai possulauman kanssa.

Aiemmin hyödykkeisiin saattoi sijoittaa vain ostamalla niitä tuottavien tai jalostavien yhtiöiden osakkeita. Mutta brittiläisen energiayhtiön BP:n Meksikonlahdella kohtaama kriisi kertoo, että yhtiöiden osakkeet eivät aina liiku samaan tahtiin kuin niiden myymien jalosteiden.

Sijoittajien helpotukseksi markkinoille onkin tullut sijoitusrahastoja ja indeksiosuusrahastoja (etf), jotka tarjoavat – ainakin teoriassa – suoremman väylän hyödykkeisiin. Rahastot sijoittavat hyödykefutuureihin, joiden pitäisi peilata paremmin itse raaka-aineiden liikkeitä kuin öljy-yhtiöiden osakkeiden. Niin voi olla, mutta silti hyödykkeiden futuurien hinnat eivät vastaa itse hyödykkeiden hintoja, ns. spot-hintoja. Syynä on hyödykefutuurien kasvanut suosio sijoitustarkoituksiin. 

Mitä tehdä?
Mikään vaihtoehto ei ole täydellinen.

Voit sijoittaa hyödykefutuureita omistavaan etf- tai sijoitusrahastoon. Silloin sinun täytyy vain hyväksyä, että omistustesi hinnat eivät vastaa täysin hyödykkeiden maailmanmarkkinahinnan kehitystä.

Minusta hyödykkeiden osuus salkussa kannattaa pitää alhaisena. Morningstarin elinkaari-indeksien (Morningstar Lifetime Allocation Indexes) perusteella osuus voisi olla 4–6 prosenttia useimmilla meistä. Kannattaa ostaa vähitellen hyödykkeiden hintojen heilahtelun vuoksi.

Voi myös hankkia osuuksia rahastossa, joka ostaa itse hyödykettä, kuten jotkut arvometallirahastot. Näissäkin omistusta kannattaa kasvattaa vähitellen, ei kerralla.

Jos hakee hyödykkeistä lähinnä suojaa inflaatiolta, vaihtoehtoinen tapa on hankkia inflaatiosuojattuja velkakirjoja tai niihin sijoittavia rahastoja, tai ostaa osakkeita tai rahasto-osuuksia hyödykkeitä tuottavista yrityksistä. 

* C. Mitchell Conover , Gerald R. Jensen , Robert R. Johnson , and Jeffrey M. Mercer: Is Now the Time to Add Commodities to Your Portfolio? The Journal of Investing Fall 2010, Vol. 19, No. 3: pp. 10-19 

Artikkeli on tiivistelmä sisarsivustollamme Morningstar.comilla ilmestyneestä kirjoituksesta. 

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

Matias Möttölä, CFA

Matias Möttölä, CFA  Matias Möttölä, CFA, on Morningstar.fi-sivuston päätoimittaja ja rahastoanalyytikko

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja