Tekno- ja terveyssektorit saavat nostetta Obaman aikana

JPMorganin osakespesialisti uskoo parempaan ensi vuoteen

Facebook Twitter LinkedIn
Amerikkalaispankki JPMorganin USA-osakkeiden spesialisti, apulaisjohtaja Stephanie Fennessey on väsynyt ja onnellinen. Valvottu keskiviikkoinen aamuyö helsinkiläishotellissa vaalivalvojaisia katsoen ei kuitenkaan mennyt hukkaan, sillä Fennesseyn kannattama demokraattien ehdokas Barack Obama nousi Yhdysvaltain 44. presidentiksi.

Vaikka Obaman kampanjan viesti oli muutos, mitään äkkinäistä käännöstä Fennessey ei Wall Streetille vielä odota. Finanssikriisin jälkipyykkiä pestään vielä pitkään, sillä vuosien saatossa syntynyttä velkataakkaa ei hoideta yhdessä yössä, eikä sijoittajien luottamustakaan palauteta kuin taikaiskusta.

Ensi

mmäiseksi uuden presidentin esikuntineen pitäisi saada Yhdysvaltain asuntomarkkinat taas jaloilleen.

Sijoittajalle osakemarkkinoilla alkaa nyt Obaman aika. Muutokset tapahtuvat hitaasti, mutta Fennessey on optimisti. Vaikka taantuman uhka on vielä välitön, markkinoilla on nähtävissä jo pieniä merkkejä paremmasta.

- Yritysten kolmannen vuosineljänneksen tulokset eivät olleet pääsääntöisesti niin pahoja kuin pelättiin, ja dollarikin on palautunut kahden vuoden takaiselle tasolleen euroon nähden. Myös osakemarkkinoiden volatiilisuuden lasku on myönteinen merkki.

Tammikuussa virkaan astuvan Obaman Amerikasta rahastosalkkuun Fennessey poimisi ainakin teknologiasektorin osakkeita. Teknosektori oli kampanjan aikana vahvasti Obaman takana. Obama on puheissaan korostanut erityisesti tuotekehityksen merkitystä uusien innovaatioiden synnyttäjänä.

Terveystoimialalta hyötyjiä taas voivat olla esimerkiksi terveystietopalveluja tarjoavat yritykset.

Obaman odotetaan ajavan täysremonttia terveydenhuoltosektorille, jonka tavoitteena on muun muassa saada kaikki amerikkalaiset sairausvakuutuksen piiriin.

Myös vaihtoehtoisiin energialähteisiin sijoittavat yritykset hyötynevät Obaman kaudesta.

Käänne käsillä

Ilmastonmuutoksen hillitseminen on ollut yksi Obaman keskeisistä poliittisista tavoitteista.

- Perinteiset öljy-yhtiöt sen sijaan kannattaa ehkä unohtaa, Fennessey naurahtaa.

Odotukset Obaman mukaan tuomasta muutoksesta Yhdysvalloissa ovat ehkä liiankin kovia. Fennessey on nyt kuitenkin optimistisempi kuin helmikuussa. Tällöin hän arvioi, että Yhdysvaltain taloudesta kuullaan vielä monta ikävää uutista muun muassa luottolamasta ja työttömyyden kasvusta. Hän kehotti odottamaan amerikkalaisosakkeiden kanssa vielä kesän yli ja arvioimaan tilannetta uudelleen kolmannella vuosineljänneksellä (KL 24.2.)

- Vasta kun kielteiset yllätykset ovat tappaneet kaiken toiveikkuuden ja kupla on todella puhjennut, nähdään käänne, Fennessey arvioi Kauppalehden haastattelussa.

Nyt käänne on käsillä.

- Uskoisin, että seuraavat 12 kuukautta ovat selvästi nykyistä vahvempia Yhdysvaltain osakemarkkinoilla. Kurssinousu ei kuitenkaan ole yhtä suoraviivaista kuin millaista kurssilasku on ollut, vaan sijoittajien on syytä varautua siihen, että osakkeiden hinnat heiluvat ylös ja alas vielä reippaasti.

- Euroopan suhteen näkemyksemme on selvästi USA:ta pessimistisempi, Fennessey jatkaa.

Jo helmikuussa Fennessey piti amerikkalaisosakkeiden arvostuksia houkuttelevalla tasolla.

Nyt alennusprosentit ovat vielä kovemmat. Keväällä amerikkalaisosakkeita tankanneet eivät kuitenkaan tehneet välttämättä huonoja kauppoja, sillä he pääsivät hyötymään halvasta dollarista.

- Pitkäjänteiselle sijoittajalle osakemarkkinat näyttävät nyt entistä houkuttelevimmilta. Tärkeintä on hajauttaa ostojaan ajallisesti. Hetkeen, jolloin osakkeet ovat halvimmillaan, on vaikea osua, hän muistuttaa.

USA-rahastojen sisukkaimmat
Rahasto Tuotto-%, 12 kk
ABN AMRO US Equity Growth -13,3
Pictet US Equities -19,1
BGF US Opportunities -20,2
Pictet US Equity Selection -21,1
Evli USA Quant Index -21,2
SEB Gyllenberg North America Index -21,3
JPM America Large Cap -21,8
BGF US SmallCap Value -22,2
Credit Suisse EF USA I -22,4
Handelsbanken America -22,7

Lähde: Rahastoraportti, tilanne 30.9.2008

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja