Tapiola perustaa rahaston finanssikriisin keskellä

Uusin rahasto sijoittaa Itä-Euroopan osakemarkkinoille

Facebook Twitter LinkedIn
Rahastorintamalta löytyy sentään joku vastavirtaan kulkija; Tapiola tuo nimittäin merkittäväksi uuden rahaston. Siitäkin huolimatta, että kuluvan syksyn aikana markkinaturbulenssin ravistelemista osakerahastoista on lunastettu osuuksia, ja tuotot ovat painuneet pakkaselle.

Tapiola Varainhoito lanseerasi viime perjantaina Itä-Eurooppaan sijoittavan osakerahaston, sillä sellainen on yhtiöltä puuttunut. Lisäksi ajankohtaa pidetään finanssikriisistä huolimatta hyvänä.

- Tilanne ostojen aloittamiseen on parantunut, varsinkin kun rahastoa tarjotaan pitkän tähtäimen sijoituksena. Myös Itä-Eurooppa on markkina-alueena mielenkiintoinen

ja maantieteellisen läheisyyden vuoksi helposti seurattava, perustelee Tapiolan rahoitusmarkkinaekonomisti Timo Vesala.

Myös rahaston salkunhoitaja Heikki Urpelaisen mielestä nyt on hyvä hetki ostoille.

- Olemme tutkineet Itä-Eurooppaa ostomielessä jo pari vuotta; nyt kurssilasku on puolittanut arvostustasot, ja osakkeet ovat edullisia yritysten kasvunäkymiin nähden.

Salkkuun monipuolinen hajautus

Kuten aina kehittyviä markkinoita, myös Tapiolan rahastoa suositellaan pitkäjänteiselle sijoittajalle osaksi hajautettua salkkua.

Sijoituskohteet on valittu Tapiolan oman analyysin tuloksena. Sijoitustyylissä korostuu yksittäisten sijoituskohteiden valinta eli stock picking.

- Salkun rakenne on defensiivinen, aluksi sieltä löytyy terveydenhuollon yrityksiä, teleoperaattoreita ja vähittäiskauppaa. Juju on siinä, että emme seuraa tai kopioi indeksejä, vaan olemme tasapainoisia niin maiden kuin toimialojenkin suhteen. Emme siis painota markkina-arvoltaan suurimpia toimialoja, kuten öljyä ja metalleja, Urpelainen sanoo.

Finanssikriisin vaikutukset näkyvät niin, että aluksi pysytään poissa pankkiosakkeista.

- Tosin uskon, että Itä-Euroopassa myrskystä toivutaan nopeammin, sillä harvalla on lainaa, kaikilla ei edes pankkitilejä. Lisäksi velkaantuminen suhteessa bruttokansatuotteeseen on keskimäärin selvästi alhaisempi kuin länsimaissa.

Makrotiimi arvioi maariskit

Toimialahajautuksen lisäksi rahastosta saa hyvän valuutta- ja maantieteellisen hajautuksen. Itä-Eurooppa-rahaston varat hajautetaan muun muassa Puolaan, Unkariin, Tšekkiin, Venäjälle, Turkkiin ja entisiin IVY-maihin.

Alueen maat ovat sekä rakenteeltaan, bruttokansantuotteidensa että kehittyneisyydeltään erilaisia. Lisäksi osa valtioista on Euroopan Unionin nykyisiä tai tulevia jäsenmaita.

- Kyseessä ei siis ole niin eksoottinen alue kuin voisi äkkiseltään luulla, Urpelainen luonnehtii.

Itä-Euroopassa talouden muutos ja kansantalouksien kasvu on voimakasta, mikä johtuu muun muassa siitä, että EU on rahoittanut merkittäviä infrastruktuurihankkeita, kuten satamien ja teiden rakentamista.

Salkunhoitajatiimin yritysanalyysiä tukee ekonomistitiimi, joka tuottaa tutkimustietoa makrotaloudesta.

- Vaikka rahaston sijoitustoiminnan sielu ja sydän on osakevalinnassa, olemme ottaneet mukaan maariskin arvioinnin. Rahaston maissa kasvupotentiaali on selvästi parempi kuin teollisuusmaissa, sillä konvergenssiprosessi on vielä käynnissä ja talouksilla on tilaa kasvaa. Kotimarkkinoilla on ostovoimaa, kokonaiskysyntä ei ole niin vientivetoinen kuin esimerkiksi Intialla ja Kiinalla, Timo Vesala kuvaa.

Kehittyvien markkinoiden osakerahastot

Parhaiten menestyneet, 12 kk, %
Carnegie Safety -3,1
T. Rowe Price Middle East & Africa -7,8
FIM Sahara -11,4
Fidelity EMEA -18,2
Templeton Latin America -20,7
JPM Middle East Equity -23,3
Nordea 1 - Latin American Equity -26,5
Danske Capital Global Emerging Market -26,7
Danske Latin America -26,8
Nordea European New Frontiers -27,0

Heikoimmin menestyneet, 12 kk, %
Hansa Eastern Europe Real Estate -64,1
Hansa Eastern Europe Equity -62,4
Danske Trans-Balkan -54,1
Carnegie East-European -53,1
Danske Financials & Investment -51,8
Danske Baltic Equity -49,8
Seligson & Co Russian Prosperity -49,8
FIM Tiger - 48,2
eQ Itä-Eurooppa - 47,8
FIM Ukraine - 46,9

Lähde: Suomen Sijoitusrahastoyhdistys, Rahastoraportti

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja