Biotekniikka kärkeen, Baltia painoksissa

Facebook Twitter LinkedIn
Vuosituhannen vaihteen lupaus, biotekniikka, on jälleen parrasvaloissa. Sveitsiläisen rahastoyhtiön Pictet´n Biotech -rahasto rankattiin elokuun lopulla parhaiten tuottaneeksi osakerahastoksi 12 kuukauden tuotolla mitattuna.

Kärkitusinaan kiilaa myös toinen biorahasto, SEB:n Consept Biotechnology, eikä esimerkiksi Dansken BioTech+ -rahastokaan putoa kauas kärkijoukoista, syyskuun Rahastoraportti paljastaa.

Monelle biotekniikkaan nousuhuumassa sijoittaneelle positiivinen yllätys on myös se, että Pictet´n biorahaston vuosituotto on reippaasti plussalla. Rahasto on tuottanut osuudenomistajilleen vuodessa yli kahdeksan prosenttia. T

avallisesti biotekniikkarahastojen tuottolukujen edessä on totuttu näkemään lähinnä pitkiä miinusmerkkejä.

Niin Pictet´n biorahaston kuin muidenkin biotekniikkaan sijoittavien rahastojen tuottoja ovat viime aikoina pönkittäneet alan yritysjärjestelyt sekä yrityskauppaspekulaatiot. Esimerkiksi lääkejätti Roche teki kesällä ostotarjouksen USA:n suurimmasta syöpälääkkeiden valmistajasta Genentechistä, mikä nosti Genentechin osakkeen reippaaseen nousuun. Genentechin osakkeita löytyy muun muassa Pictet´n ja SEB:n biotekniikkarahastoista.

Pictet Biotechin salkunhoitaja Michael Sjöström uskoo, että bioalan hyvä meno jatkuu vastaisuudessakin.

- Bioalan yritysten tulokset kasvavat 20 prosentin vuosivauhtia. Tänä vuonna uusia lääkkeitä hyväksytään ehkä enemmän kuin koskaan aiemmin. Vaikka viimeaikainen kehitys on ollut vahvaa, yritysten arvostukset ovat silti lähellä 10 vuoden matalimpia tasojaan, Sjöström kirjoittaa elokuun markkinakatsauksessaan.

Idästä tuulee kylmästi

Siinä missä bioala porskuttaa kärkisijoilla, Baltiaan, Balkanille ja muualle Itä-Eurooppaan sijoittavat rahastot kärvistelevät tuottolistan hännillä. Erityisen kovaa kurssilasku on iskenyt Hansa Investin Itä-Eurooppa -rahastoon, jonka tuotto on valunut vuodessa yli 50 prosenttia miinukselle.

Itäiseen Eurooppaan sijoittaneet rahastot ovat kärsineet muun muassa Viron talousvaikeuksista. Viron talouskasvu supistui toisella vuosineljänneksellä eniten lähes 14 vuoteen.

Kulutuksen hyytyminen sekä kiinteistömarkkinoiden alamäki ovat jäähdyttäneet Viron ohella myös Latvian ja Liettuan talouksia viime vuoden loppupuoliskolta lähtien. Kansainvälisen valuuttarahaston IMF:n kesällä julkaistun raportin mukaan esimerkiksi Latvian talouskasvu putoaisi ensi vuonna puoleen prosenttiin ja vuonna 2010 kasvu olisi nollan tuntumassa.

Talouskasvun heikentyminen näkyy myös muualla Itä-Euroopassa. Muun muassa Puolassa talouskasvu on hyytynyt ja samalla inflaatio on pysytellyt korkealla.

Puolan taloustilanne heijastuu muun muassa eQ Itä-Euroopan Pienyhtiöt -rahastoon, jonka salkun painosta Puolan osuus on lähes 55 prosenttia.

Heilunta koettelee hermoja

Rahastojen vertailu antaa hyvän esimerkin siitä, miten korkean riskin toimiala- tai maarahastojen tuotot voivat heilahdella jyrkästikin kun markkinoilla eletään epävarmoja aikoja. Ne rahastosijoittajat, joiden rahastosalkku on hajautettu riittävän tehokkaasti eri markkinoille ja toimialoille, voivat edelleen nukkua yönsä rauhassa.

Moni rahastosijoittaja on nähnyt kurssikurimuksessa ja rahasto-osuuksien arvonlaskussa myös mahdollisuuksia. Esimerkiksi Itä-Eurooppaan sijoittavat rahastot houkuttelivat elokuussa uusia pääomia.


Rahastojen jyvät...

Rahasto Tuotto 12 kk, %
Pictet Biotech 8,1
FIM Sahara 7,5
ABN Amro 3,7
Pictet US Equity Selection 3,4
Fidelity MultiManager 2,7
Carnegie Safety 90 BRIC 1,4
Handelsbanken Latinamerikafond 1,0
FIM Brasil 0,7
Fidelity EMEA 0,3
Templeton Latin America -0,1
Danske Latin America -0,2
SEB Consept Biotechnology -0,2

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja