Pienet voittivat turbulenssissa

Eniten nettomerkintöjä ovat alkuvuonna keränneet Carnegie Rahastoyhtiö ja Seligson & Co

Facebook Twitter LinkedIn
Huhtikuun Rahastoraportin kuukausiyhteenveto on rahastoyhtiöiden näkökulmasta aika surullista luettavaa. Alkuvuoden aikana rahastopääomista on huvennut lähes neljä miljardia euroa. Suurimmat häviäjät ovat rahastobisneksen markkinajohtajat Nordea ja OP-Rahastoyhtiö.

Nordean rahastojen nettomerkinnät olivat pelkästään maaliskuussa 940 miljoonaa euroa miinuksella. Vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana rahastoista katosi hieman yli kaksi miljardia euroa. OP-Rahastoyhtiö tuskin saa suurtakaan lohtua siitä, että heidän alkuvuoden saldonsa on "vain" 1,1, miljardia miinuksella.

Voittajiakin toki aina löytyy, oli suhdanne ja sentimentt

i kuinka kurja tahansa. Tänä vuonna löytyy muutama rahastoyhtiö, joiden nettomerkinnät ovat plussamerkkisiä. Kaikki ovat pienemmän puoleisia putiikkeja. Eniten sijoittajien rahaa ovat houkutelleet Carnegie Rahastoyhtiö ja Seligson & Co.

Konservatiivisuus puree

Seligson & Co Rahastoyhtiön toimitusjohtaja Ari Kaaro kertoo, että Seligsonin saamista uusista sijoitusvaroista suurin osa on tullut korkopuolelle.

- Olemme konservatiivisia sijoitusmielessä. Kun on turbulentit ajat, se herättää luottamusta sijoittajissa. Kun kaikki on ruusunpunaista, riskinottohalu kasvaa ja sellaiset talot, jotka tarjoavat suurempia riskejä voittavat osuutta.

Kaaron mukaan Seligson voitti markkinaosuutta lisää myös silloin, kun teknokupla poksahti.

Seligson tunnetaan parhaiten indeksisijoittamisen puolesta puhujana. Yhtiö loi Suomen ensimmäiset indeksirahastot ja viettää tänä keväänä niiden kymmenvuotisjuhlaa.

- Emme ole sinänsä indeksiuskossa, mutta finanssialan parhaan tutkimuksen mukaan se on tehokkain tapa sijoittaa suurille markkinoille. Passiivisuus ja kulujen minimointi on keskeistä. Yksittäisissä hyvin rajatuissa tutkimuksissa voidaan päätyä muihinkin johtopäätöksiin, mutta indeksisijoittamisen puolesta on kertynyt massiivisesti todistusaineistoa laajoissa ja pitkäkestoisissa tutkimuksissa.

Seligsonin indeksirahastojen kymmenvuotista taivalta juhlistetaan vaihtamalla niiden pohjana olevat indeksit kestävän kehityksen indekseihin. Ensimmäisenä vuorossa ovat Eurooppa-rahasto ja USA-rahasto, joiden indeksit vaihdetaan Dow Jones Stoxx Sustainability -indeksiin ja Dow Jones North America Sustainability -indeksiin.

Mistä moinen? Haluaako Selogson & Co:kin ratsastaa ilmastonmuutoksen aalloilla?

- Tämä on ollut asiakkaidemme toive. Meiltä on kysytty eikö kestävän kehityksen indeksi sopisi arvoihimme. Teimme helmikuussa netin kautta kyselyn, johon vastanneista 600:sta asiakkaastamme 76 prosenttia piti indeksien vaihtamista hyvänä ajatuksena.

Rahastojen menestys ratkaisee

UB Rahastoyhtiö on kerännyt tämän vuoden ensimmäisen neljänneksen aikana 15,4 miljoonaa euroa uutta pääomaa. Vasta joulukuussa 2006 ensimmäisen rahastonsa lanseerannut UB uskoo absoluuttisen tuottotavoitteen houkutelleen sijoittajia heidän asiakkaikseen.

- Rahastojen menestys ratkaisee. Nytkin kolme rahastoamme, UBGlobe, UBWave ja UBView, ovat hyvin lähellä plusmiinusnollaa, vaikka markkinatilanne on ollut epävakaa. UBGlobe on myös rankattu Morningstarissa vertailuryhmänsä parhaimmistoon, UB Omaisuudenhoidon toimitusjohtaja Jani Lehti kertoo.

UB uskoo bisnekseensä ja koko alan kurjasta markkinatilanteesta huolimatta yhtiön neljäs rahasto lanseerataan kesäkuussa. UB:kin on kiinni ekotrendissä. UB Puhdas Ympäristö -osakerahaston sijoituskohteiden valinnassa painotetaan yrityksen toimintaa puhtaamman ympäristön puolesta. Lisäksi rahasto lahjoittaa kymmenen prosenttia hallinnointipalkkiostaan vuosittain Itämeren suojeluun.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja