Aasian maat kurovat umpeen elintasokuilua

Facebook Twitter LinkedIn
Kehittyvät taloudet eivät taida sittenkään säästyä Amerikan tartunnalta. Viime viikkoina lamapelko on levinnyt myös Aasiaan ja osakekurssit ovat sahanneet samaa rataa kuin Euroopassakin.

Vielä viime syksynä monet uskoivat kehittyvien maiden "irtiottoon". Sijoittajat hakivat turvasatamaa kehittyvien maiden markkinoilta, kun subprime-kriisi vei uskon Yhdysvaltoihin ja osin Euroopankin markkinoihin.

Nyt "irtiottoon" uskovien määrä on käynyt harvalukuiseksi. Jos Yhdysvallat ajautuu taantumaan ja kulutus siellä olennaisesti hidastuu, se ei voi olla näkymättä myös kehittyvien maiden viennissä.

Kehittyvillä mailla on kuitenkin

puolellaan monia vahvuuksia, joiden ansiosta ne voivat selvitä viennin yskähtelystä aika vähällä. Vuoden 1997 Aasiaan kriisiin verrattuna ne ovat paljon paremmassa kunnossa. Velat on maksettu, ja tilalla on valtavat valuuttavarannot.

Tapiola Varainhoidon vieraana Suomessa käyneen, kansainväliseen Natixis-perheeseen kuuluvan Absolute Asia Asset Managementin (AAAM) salkunhoitaja Bill Sung uskoo, että yksityinen kulutus ja investointitarpeet pitävät Aasian kasvua yllä. Pääomia näillä mailla enemmän kuin omiksi tarpeiksi.

Viennistä kulutukseen

Bill Sungin mukaan elintaso on Aasian maissa vielä selvästi jäljessä OECD-maista. Varsinkin Kiinassa, Intiassa, Thaimaassa ja Indonesiassa kansalaisilla on kova nälkä kuluttaa ja nostaa elintasoaan.

Kulutus vaatii taas investointeja, infrastruktuuria ja energiaa. Näin kasvun veto siirtyy Aasian maissa vähitellen viennistä kotimarkkinoille.

Jotkut Aasian maat kuten Kiina ovat myös helpottaneet yksityisiä sijoituksia ulkomaille. Bill Sung näkee tässäkin mahdollisuuksia Aasian markkinoille. Kun korkean säästämisasteen maista alkaa virrata rahaa naapurimaihin kuten Hongkongin ja Singaporen markkinoille, osakekurssit ja kiinteistöjen hinnat nousevat näissä maissa.

Bill Sungin mukaan Kiinassa on edelleen paljon potentiaalia, koska se on niin valtavan suuri ja väkirikas maa.

Sitä todistavat myös viime viikolla julkistetut kasvuluvut. Kiinan talouskasvu ylsi viime vuonna 11,4 prosenttiin. Kasvuvauhti oli nopeampaa kuin kertaakaan vuoden 1994 jälkeen.

Toimialoista Bill Sung pitää kiinnostavimpana kulutussektoria. Muita hyviä sijoituskohteita Sungin mukaan ovat myös energia ja raaka-aineet.

Vaikea alkuvuosi

Bill Sung uskoo, että tämän vuoden ensimmäinen puolisko tulee olemaan vaikea. Monet ovat sitä mieltä, että Yhdysvallat on jo taantumassa. Kysymys kuuluu, kuin syvässä ja kuinka pitkään?

Taantuman pelko on näkynyt viime aikoina myös AAAM:n rahastoissa. Bill Sungin mielestä nyt on parempi pysyä pois markkinoilta, sillä ne käyttäytyvät epärationaalisesti. Mutta puolen vuoden päästä voi olla hyvä aika metsästää jo uusia ostokohteita.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja