Rahastojohtajilla tuhannen taalan päänsärky

Yhdysvaltain dollari on se, joka aiheuttaa nyt rahastojohtajille päänsärkyä. Tai paremminkin se, että sen suunta näyttää menevän edelleen alaspäin. Monet rahastot ovat alkaneet suojata salkkujaan dollarin heikkenemistä vastaan. Iso osa sijoittajista myös jatkaa edelleen dollareiden myyntiä.

Facebook Twitter LinkedIn
- Nyt ei ole mitään syytä sille, että taala vahvistuisi. Korkoero kapenee Eurooppaan ja Japaniin, koska ne ovat nostamassa korkoja, kommentoi yksi Lontoon valuuttakauppias Kauppalehdelle.

Amerikkalaisen Merrill Lynchin viimeisin rahastojohtajien kysely tehtiin päivää ennen kuin osakemarkkinat lähtivät sukeltamaan eli 11. toukokuuta. Kysely antaa kuitenkin hyvän kuvan siitä, mihin suuntaan suursijoittajat uskovat dollarin menevän. Peräti 66 prosenttia maailman johtavista rahastojohtajista uskoo, että dollari tulee edelleen heikentymään suhteessa jeniin ja euroon.

Rahastojohtajista reilu 64 prosenttia uskoo inflaation maailmanlaaju

isesti edelleen nousevan ja 71 prosenttia odottaa korkojen nousevan. Yhdysvaltain viime keskiviikon inflaatioluvut, jotka osoittivat inflaation laukkaavan odotettua korkeammalla, ovat omiaan ruokkimaan tätä näkemystä.

Lontoon valuuttamarkkinoilla on nyt melkoinen haitari euro-dollarin kurssin veikkauksissa. Alkuvuodesta monet pankit ennustivat euron vahvistuvan 1,15-1,30 dollariin. Viime viikolla euron kurssi liikkui 1,29 dollarissa.

Useimmat pankit ennustavat nyt, että euro voi vahvistua hetkittäisesti 1,35 dollarin tasolle, josta se palaa 1,30 dollariin eli "oikealle tasolle". Hurjimmissa veikkauksissa euron uskotaan jopa käyvän 1,40-1,60 dollarissa.

Suojaus käy kalliiksi

Monet brittirahastot ovat alkaneet suojautua dollarin alamäeltä. Dollarihan on vuoden alusta heikentynyt jo noin kahdeksan prosenttia suhteessa euroon, jeniin ja Englannin puntaan.

Rahastoyhtiö Gartmore on yksi niistä, joka on suojannut salkkunsa dollarin heiluntaa vastaan. Sen bondisalkku on sataprosenttisesti suojattu valuuttakurssien heiluntaa vastaan ja sen osakesalkusta 40 prosenttia on suojattu valuuttakurssimuutoksen varalta.

Fidelity Invesmentin mukaan ainakin lyhyellä tähtäimellä valuuttamarkkinoiden heilunnalla voi olla vaikutusta rahastojen tuottoon ja sen vuoksi suojaus voi kannattaa. Pidemmällä aikajaksolla esimerkiksi kiinteistö- ja osakesalkkujen suojaaminen valuuttakurssimuutoksia vastaan ei sen sijaan kannata.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja