Venäjältä löytyy muutakin kuin energiaa

Venäjän viime vuosien talouskasvu on poikinut maan elinkeinorakenteeseen vahvistuvia yrityksiä myös energiasektorin ulkopuolelle. Näihin sijoituskohteisiin aikoo pureutua myös Sammon hallinnoima uusi Mandatum Arvo Venäjä perinteisen energiasektorin lisäksi.

Facebook Twitter LinkedIn
- Maasta löytyy paljon infrastruktuurin kehittämiseen liittyviä yhtiötä. Myös kulutustarvike-, konepajateollisuus- ja korkean teknologian yritykset kehittyvät Venäjällä vahvasti, salkunhoitaja Kristiina Vares-Wartiovaara sanoo.

- Pyrimme hajauttamaan Arvo Venäjän sijoitukset pidemmällä tähtäimellä niin, ettei yhdelläkään toimialalla ole salkussa vahvaa painoa, Vares-Wartiovaara kertoo.

Venäjän bruttokansantuote on kasvanut vajaan kymmenen vuoden aikana noin seitsemän prosenttia vuodessa. Yksityinen kulutus on noussut vajaat kymmenen prosenttia vuodessa.

Maan talouden vahva veto on näkynyt myös maan osakemarkkinoilla, jot

ka nousivat viime vuonna yli 100 prosenttia. Kova nousu tietää myös korjausliikkeitä alaspäin. Tänä keväänä Venäjän pörssimarkkinoilla nähtiin 10 prosentin pudotus, mutta viime aikoina markkina on ollut jälleen nousussa.

Venäjän talouden monipuolistuvasta rakenteesta huolimatta maan kehitys on edelleen vahvasti sidoksissa öljyn hintaan. Vaikka öljy-yhtiöiden osakkeet ovat historiallisesti korkealla tasolla, Vares-Wartiovaara uskoo, että niissäkin voi olla vielä nousumahdollisuuksia.

- Venäläisten öljy- ja kaasuyhtiöiden markkina-arvo on noin kuusi kertaa alempi reserveihin nähden kuin vastaavilla länsiyhtiöillä.

Venäjän pörssimarkkinoille listattaneen tänä vuonna reilut 20 uutta yritystä. Näiden joukosta löytyy muun muassa öljy-yhtiö Rosneft, jonka 18 miljardin euron osakeanti on maan historian kaikkien aikojen suurin listautuminen.

Uusi rahasto sijoittaa venäläisyhtiöihin nimensä mukaisesti arvotyylillä. Keskeisenä elementtinä on löytää yrityksiä, joiden osakkeiden hinta on tasearvoon verrattuna keskimääräistä alempi. Rahaston arvo heiluu maltillisemmin kuin esimerkiksi kasvuyhtiöihin sijoittavilla rahastoilla. Tosin tuotto-odotuksetkin ovat tällöin maltillisemmat.

Mandatum omaisuudenhoidon lisäksi rahaston sijoitustoiminnassa hyödynnetään Arvo Omaisuudenhoito Oy:n kehittämää arvosijoittamisen prosessia.

- Olemme analysoineet 300 potentiaalista yritystä. Rahasto tulee todennäköisesti sijoittamaan noin 40 yritykseen, Arvo Omaisuudenhoidon salkunhoitaja Rami Hakola sanoo.

Mandatum Arvo Venäjän ennakkomerkintäaika on parhaillaan käynnissä. Varsinaisen toimintansa rahasto aloittaa toukokuun alussa.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja