Turkki lämmittää viikinkejä

East Capital on asettanut suurennuslasinsa tällä kertaa Turkin kartalle. Tuntemattomille apajille viikingit eivät ole menossa, sillä ruotsalainen rahastoyhtiö on tutustunut maaperään jo vuosia Balkan- ja East European -rahastojensa Turkki-sijoitusten avulla. East Capital markkinoi parhaillaan tässä kuussa käynnistyvää, vain Turkkiin sijoittavaa korkean riskin rahastoa.

Facebook Twitter LinkedIn
Turkin vakaa poliittinen tilanne, EU-ehdokkuus, bruttokansantuotteen kasvu ja vahva teollisuustuotanto luovat pohjaa kannattaville sijoituksille. East Capitalin salkunhoitajan Jacob Grapengiesserin mukaan tilannetta parantaa erityisesti nyt se, että valtion holtitonta taloudenpitoa on onnistuttu suitsimaan.

- Ajoitus on nyt oikea, sillä talouden uhkia on vähemmän kuin aikaisempina vuosina, sanoo viime viikolla Turkista palannut Grapengiesser.

Turkin ohjauskorko on laskenut huippuvuosien sadoista prosenteista 13,5 prosenttiin. Maassa on nyt alhaisin inflaatio 36 vuoteen. Vienti- ja tuontitilastoissa Turkki tavoittelee EU:n kärkijo

ukkoa.

Grapengiesser tyrmää ajatuksen siitä, että Turkin talouselämä olisi arvaamaton ja vaikeasti lähestyttävä. Salkunhoitajan mukaan bisnes on hyvin länsimaistunutta. Yritysjohto on korkeasti koulutettua, ja johtamisen taso on laadukkainta kaikista itäisen Euroopan maista. Hän kuitenkin myöntää, että esimerkiksi TeliaSoneran Turkcell-jupakka on luonut arveluttavaa kuvaa Turkin bisneskulttuurista.

East Capitalin sijoituskomitean jäsen Carl Bildt puhuu mieluusti Turkin talouden kasvupotentiaalista ja dynaamisuudesta.

- Turkissa ollaan helvetin kovia tekemään töitä. Mielikuva laiskottelevista, vesipiippua polttelevista turkkilaisista on virheellinen, kuvaili Ruotsin entinen pääministeri Bildt markkinointitilaisuudessa Helsingissä viime viikolla.

Epätasaista, mutta nousua

East Capitalin arvioiden mukaan Turkin mahdollisia riskejä ovat sisäpoliittisen tilanteen kehitys, naapurimaiden vakaus ja mahdollinen kompurointi jäsenyysneuvotteluissa. Lisäksi öljyn hinta vaikuttaa myös energiariippuvaiseen Turkkiin.

Markkinaheilahteluja puolestaan ennakoi suuri ulkomaalaisomistusten määrä maassa. Spekulatiivinen raha on omiaan luomaan vuoristorataa. Vuodessa Turkin likvidit osakemarkkinat ovat kohonneet yli 80 prosenttia. Istanbulin pörssiin on listattu yli 350 yhtiötä ja 40 toimialaa.

Pankit ovat jo ehättäneet panna jäitä kehittyville markkinoille sijoittavien hattuihin. Sampo varoitti, että kehittyvien markkinoiden osuus sijoituksista on osalla kasvanut jo liian suureksi. Myös Morgan Stanley on varoitellut.

Grapengiesserin mukaan kehittyvien markkinoiden luonteeseen kuuluu selvät ylä- ja alamäet. Hän on kuitenkin vakuuttunut, että pitkällä tähtäyksellä suunta Turkin taloudessa on ylöspäin arvonvaihteluista huolimatta.

East Capital on huolellisen sijoittajan maineessa. Yhtiö mainostaa tekevänsä yli 500 yritysvierailua vuodessa. Turkki-rahaston myötä yhtiö aikoo palkata Tukholmaan Turkin osakemarkkinoilla vuosia toimineen turkkilaisen analyytikon.

Ahkeran jalkautumisen lisäksi Grapengiesser tapaa turkkilaisyhtiöiden edustajia esimerkiksi Lontoossa.

Tällä hetkellä East Capital uskoo Turkin pankkitoimialaan. Lainamarkkinat ovat East Capitalin hallituksen puheenjohtajan Peter Elam Håkanssonin mukaan vielä kehittymättömät. Myös rakennussektori on kovassa kurssissa, sillä esimerkiksi sementtiyhtiöt hyötyvät Irakin jälleenrakennuksesta.

Grapengiesserin mielestä kehittyvillä markkinoilla täytyy hyödyntää paikallistuntemusta ja kerätä tietokantoja. East Capital erottautuu poimimalla salkkuunsa pieniä, aliarvostettuja yhtiöitä. Tällä taktiikalla rahastoyhtiö on pärjännyt muita paremmin ja ylittänyt vertailuindeksit esimerkiksi Venäjällä.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

 

© Copyright 2023 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja