Listauudistus kääntää katseet Pohjoismaihin

Helsingin, Tukholman ja Kööpenhaminan pörssilistojen yhdistäminen ensi lokakuussa kääntänee sijoittajien kiinnostuksen ainakin hetkellisesti Pohjoismaihin. Listojen yhdistymisellä on tarkoitus saada aikaan Pohjoismaihin yksi yhtenäinen sijoitusalue, jonka uskotaan houkuttelevan paitsi pohjoismaisia myös erityisesti kansainvälisiä sijoittajia.

Facebook Twitter LinkedIn
Monella rahastoyhtiöillä on perinteisesti ollut valikoimassaan ainakin yksi Pohjoismaihin sijoittava rahasto, ja listauudistus on herättänyt ensimmäiset rahastoyhtiöt perustamaan niitä lisää. Esimerkiksi Handelsbanken toi viime vuoden kesäkuussa markkinoille Handelsbanken Pohjoismaat Selektive -rahaston, ja Sampo Pankki puolestaan kertoi tammikuun loppupuolella perustavansa kaksi uutta pohjoismaisiin yrityksiin sijoittavaa rahastoa, arvostrategiaan perustuvan Arvo Nordic Valuen ja osakerahasto Sampo Pohjoisen Parhaat.

Sampo Rahastoyhtiön toimitusjohtaja Kimmo Laaksonen kiistää, että Pohjoismaihin sijoittaminen olisi jo vanhanaikaista. Päinvastoin. Hänen mukaansa rahastoyhtiö ottaa nyt etunojaa tulevaan Pohjoismaa-buumiin.

- Pörssilistojen yhdistymisen myötä Pohjoismaihin sijoittaminen on tulevan kevään ja kesän puheenaihe. Pohjoismaisten sijoittajien lisäksi kansainväliset sijoittajat kiinnostuvat alueesta, Laaksonen uskoo.

Sammolla ei ole aikaisemmin ollut varsinaista Pohjoismaihin sijoittavaa rahastoa, jos vanhaa, teknopainotteista Mandatum IT Small Firm -rahastoa ei lasketa mukaan. Yhtiössä luotetaan siihen, että Pohjoismaihin sijoittavalle rahastolle riittää kysyntää.

- Listauudistuksen jälkeen suomalaiset toivottavasti kokevat Pohjoismaat kotimarkkinoikseen, Laaksonen sanoo.

Vaikka kotimarkkina-ajattelu muuttuisikin, Laaksosen mukaan erityiset Suomi-rahastot säilyvät Sammon valikoimassa jatkossakin.

Pienillä tuottoa

Lähimarkkinoille sijoittaminen on ollut rahastosäästäjälle tuottoisaa. Esimerkiksi Handelsbankenin Nordiska Småbolagsfond on antanut osuudenomistajilleen vuodessa 56,3 prosentin tuoton ja norjalaisen Odin-rahastoyhtiön Odin Norden puolestaan 55 prosentin tuoton, ilmenee tammikuun Rahastoraportista. Heikoimmin menestyneidenkin, Pohjoismaihin sijoittavien rahastojen vuosituotot keikkuvat 24 prosentin tuntumassa.

Rahastojen tuottokärjestä erottuvat pieniin ja keskisuuriin yrityksiin sijoittavat rahastot. Nordea Nordic Small Cap -rahaston salkunhoitajan Mats Anderssonin mukaan rahaston viime vuoden paras sijoitus oli tanskalainen Sjælsøgruppen, joka hyötyi Kööpenhaminan vahvoista asuntomarkkinoista. Anderssonin mukaan rahasto sai nostetta viime vuonna erityisesti yritysten vahvasta tuloksentekokyvystä sekä matalasta korkotasosta.

Myös ruotsalaisiin pieniin ja keskisuuriin yrityksiin sijoittavan Carnegie Småbolagin salkunhoitaja Johan Ståhl kehuu kuukausiraportissa yritysten viime vuoden yllättävänkin hyvää tuloskuntoa. Ståhl uskoo tuloskehityksen jatkuvan vahvana myös tänä vuonna. Kurssikehitys jää Ståhlin arvion mukaan kuitenkin viime vuotta maltillisemmaksi.
Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja