Rahan parkkipaikalla rahastus jatkuu

Lyhyen koron rahastot eivät selvästikään kisaa edullisuudellaan. Suomen suosituimmat rahan "parkkipaikat", Op-Euro, Sampo Korko ja Nordea Euro Korko perivät asiakkailtaan yli kolminkertaisia hallinnointipalkkioita markkinoiden edullisimpiin rahastoihin verrattuna.

Facebook Twitter LinkedIn
Asetelma rahastomarkkinoilla ei ole muuttunut viidessä vuodessa juuri lainkaan. Edelleenkin pankit ovat pieniin rahastoyhtiöihin verrattuna selvästi kalliimpia. Sen verran pankit ovat tulleet asiakkaitaan vastaan, että esimerkiksi OP-Euro luopui muutama vuosi sitten kahdeksan euron merkintäpalkkiosta.

- En ymmärrä pankkien hinnoittelua. Ehkä ne ajattelevat, että tuottoero nollakorkoisiin pankkitileihin ei saa olla liian suuri, Seligson& Con toimitusjohtaja Jarkko Niemi pohtii.

Tällä hetkellä kaikkein kovinta hallinnointipalkkiota perii ruotsalainen Handelsbanken. Sen Euro Korko-rahaston hallinnointipalkkio on 0,62 prosenttia, ku

n esimerkiksi Seligsonin Rahamarkkinarahaston vastaava palkkio on vain 0,2 prosenttia. Seligson ei peri asiakkailtaan muita kuluja lainkaan.

- Yksityisasiakaspuolella lyhyen koron rahasto ei ole meillä kärkituote. Sen vuoksi emme ole vielä alkaneet kilpailla hinnalla, Handelsbanken Rahastoyhtiön toimitusjohtaja Alexander Lagus perustelee markkinoiden kalleinta hallinnointipalkkiota.

Osa rahastoyhtiöistä perii maksun myös lunastuksista. Eniten saavat maksaa SEB:n ja Gyllenbergin rahastojen asiakkaat, jotka pulittavat jokaisesta nostosta 40 euroa. Kalliiksi tulee lunastus myös Alfred Bergin asiakkaille, sillä rahasto nyhtää joka nostosta aina puoli prosenttia itselleen.

Palkkiot syövät tuottoja

Lyhyen koron rahastoissa suurilla palkkioilla ei saa rahalleen vastinetta eli parempaa salkunhoitoa. Päinvastoin, palkkiot syövät tuottoja tehokkaasti, sillä pahimmillaan ne vievät jo muutenkin pienistä vuosituotoista neljänneksen.

Viime vuonna parhaaseen 2,4 prosentin tuottoon ylti Evlin Tavoitekorko. Sen perimä hallinnointipalkkio on pankkeja hieman edullisempi 0,45 prosenttia. Rahasto kuitenkin ottaa lunastuksista aina 20 euron kertakorvauksen. Käytännössä tämä syö viiden tuhannen euron sijoituksesta kahden kuukauden tuotot.

Surkeinta tuottoa sai viime vuonna markkinoiden kalleimmasta, Handelsbanken Eurokorosta. Rahaston vuosituotto jäi vain 1,5 prosenttiin. Hurraamista ei ole myöskään Aktia Likvidan tai FIM Likvidin vuosituotoissa, ne kun jäivät alle 1,7 prosenttiin.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

 

© Copyright 2022 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings