Rahastot hakevat parempaa vaihtoa

Vuodenvaihde on lähestymässä, ja maailman rahastojohtajat valmistautuvat kierrättämään salkkujaan. Tuoreimpien kyselyjen mukaan osakkeet ovat edelleen rahastojen suosiossa, mutta niiden painotus on muuttumassa. Lontoon suurten rahastojen johtajien mukaan ne ovat hajauttamassa osakesijoituksiaan entistä enemmän keskisuurten ja pienten yhtiöiden osakkeisiin, koska ne tarjoavat nyt suurempia papereita paremman likviditeetin.

Facebook Twitter LinkedIn
Britanniassa on tänä vuonna nähty valtavia omien osakkeiden takaisinostoja sekä suuria yrityskauppoja. Lontoossa pörssiyhtiöt maksavat tänä ja ensi vuonna joko ylimääräisinä osinkoina tai ostavat omia osakkeitaan takaisin arviolta noin 37 miljardia euron edestä.

HSBC-pankki arvioi, että Lontoon johtava osakeindeksi FTSE-100 on menettänyt markkina-arvostaan noin lähes 60 miljardia euroa viime vuoden ensimmäisen neljänneksen jälkeen. Markkina-arvosta on kuivumassa ensi vuonna saman verran, kun otetaan huomioon jo ilmoitetut yrityskaupat ja osakkeiden takaisinosto-ohjelmat.

Tänä vuonna FTSE-100-indeksin markkina-arvo on supistunut k

uusi prosenttia. Käytännössä tämä tietää sitä, että Lontoon pörssi ja sen johtava osakeindeksi tarjoaa sijoittajille vähemmän likviditeettiä. Etenkin suurten yhtiöiden, kuten indeksissä painavien HSBC:n, British Petroleumin, Shellin ja Vodafonen osakkeiden vaihtuvuus on heikentynyt.

Lontoon osakemarkkinoita kutistavat omalta osaltaan jättimäiset yrityskaupat, kuten matkapuhelinoperaattori O2:n myynti espanjalaiselle Telefónicalle sekä varustamoyhtiö P&O:n myynti Dubaihin. Markkinoilla odotetaan yleisesti yrityskauppojen lisääntyvän ensi vuonna.

Pienemmiltä anteja

Lontoon osakemarkkinoiden kutistuminen huolestuttaa joitakin rahastojohtajia, mutta useimmat ovat sitä mieltä, että huoli on liioiteltu. AXA Investment Managers uskoo, että kun monien suurten yhtiöiden vaihdettavuus on heikentynyt, rahastot ovat alkaneet katsoa keskisuurten ja pienempien yhtiöiden suuntaan.

Näin siksi, että pk-yhtiöt ovat olleet niitä, jotka ovat tuoneet tämän vuoden aikana lisää likviditeettiä markkinoille. Lontoon pörssissä osakeantien määrä on noussut tänä vuonna 43 prosenttia viime vuodesta. Vuoden aikana on toteutettu 306 antia, joista valtaosa on keskisuurten ja pienten yritysten tekemiä. Monet sijoittajat katsovatkin nyt, että pk-yhtiöt tarjoavat antien siivittäminä selvästi paremman vaihdettavuuden kuin suuret yhtiöt.

Lontoon pörssissä on nähty myös useita keskisuurten yhtiöiden listautumisia. Näistä esimerkkejä ovat muun muassa nettipokeriyhtiöt Party Gaming ja Empire.

Facebook Twitter LinkedIn

Tietoja kirjoittajasta

 

© Copyright 2024 Morningstar, Inc. Kaikki oikeudet pidätetään.

Käyttöehdot        Yksityisyys        Cookie Settings          Tietoja